Putyin nehezen tud már jót lépni a Navalnij-ügyben

HírKlikk 2021. január 19. 18:35 2021. jan. 19. 18:35

A The New York Times vezércikkben emelte ki, hogy Navalnij páratlan bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor visszatért a medve barlangjába, öt hónappal azután, hogy megpróbálták méreggel eltenni láb alól. Tudta, hogy le fogják tartóztatni, amint beteszi a lábát Oroszországba, és afelől sincsenek kétségei, hogy ez mit jelent. Az elnök csak az elnyomást ismeri hatalmi eszközként, ám azt is meg kell tapasztalnia, hogy a közösségi média korában minden őrizetbevétel és koholt vád csak növeli az ellenzék vezérének népszerűségét, felerősíti a Navalnij által felhozott korrupciós vádakat. 

A most hazatért politikus persze azzal is tisztában van, hogy az egyetlen dolog, amit egy rothadt és tekintélyelvű rezsim nem képes elviselni, az az igazság. Putyin és politikai rendőrsége nem tudta elnémítani Navalnijt az interneten. Az elit gonosztevőiről és tolvajairól közzétett videóit sok millióan nézték meg, azokkal jól ráérzett arra, hogy fokozódik az elégedetlenség a pofátlan korrupció és a stagnáló gazdaság láttán – írja a lap. 

Mivel nem lehetett az államfő kihívója, helyi és regionális szinten igyekezet posztokat szerezni, váratlanul sikeresen. A hatalom fellépése vele szemben pedig nemzetközi hőst csinált belőle. Ha az elnök most hosszabb időre rács mögé dugja, akkor Navalnij ünnepelt politikai fogoly lesz. Ha szabadon engedi, akkor gyengének tűnik a fogdmegjei, illetve saját hívei körében, miközben az ellenzék egyfolytában támadja. A legkevésbé valószínű eshetőség azonban az, hogy megmérkőzik Navalnijjal a szeptemberi választáson, tisztességesen és szemtől szembe.