Putyin oligarchájától kapott rengeteg pénzt a német újságíró, aki az orosz elnökről írt

HírKlikk 2023. november 16. 10:20 2023. nov. 16. 10:20

Korábban szakmai díjakat is bezsebelt „Putyin haverja”, pedig már akkor is kritizálták az orosz propaganda visszhangzásáért. Hubert Seipel visszautasítja a vádakat, noha védekezése aligha magyarázza a 225 millió forintnyi támogatást.

Egy, a Spiegel és a Guardian részvételével zajló tényfeltárás közben kiderült, hogy az ismert német újságíró, Hubert Seipel legalább 600 ezer euró pénzügyi támogatást kapott az orosz elnökhöz közelálló oligarcha cégeitől – írja a 24.hu. Az átszámolva körülbelül 225 millió forintnyi orosz pénz akkor került elő, amikor tényfeltáró újságírók ciprusi pénzügyi szolgáltatók kiszivárgott irataihoz jutottak.

Seipel két könyvet és egy dokumentumfilmet is készített Vlagyimir Putyinról, akivel saját bevallása szerint csaknem százszor találkozott személyesen. A szerző több szakmai díjat is elnyert ezekkel, noha kritikusai már korábban is voltak: ezek szerint az orosz propagandát visszhangozta, ahelyett, hogy tényeket írt volna le.

Seipel elismerte, hogy kapott pénzt egy, az acéliparból és a bankszektorból meggazdagodott, a politikai kapcsolatai miatt tavaly szankciós listára került oligarcha, Alekszej Mordasovhoz cégeitől. Visszautasította, hogy „titkosügynök újságírónak”, vagy „Putyin haverjának” hívják: azzal védekezett, hogy Mordasov támogatása „kizárólag a könyvekkel volt kapcsolatos”. Kiadója azonban erről nem tudott, a Seipel által készített filmet bemutató német köztévé, az NDR pedig jogi lépéseket fontolgat, mert megtévesztették.

(A kiemelt képen Vlagyimir Putyin és Hubert Seipel 2016. június 7-én.)

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom