Rajongott a kék villogóért és a buszsávért a végrehajtói kamara elnöke

HírKlikk 2022. január 25. 08:20 2022. jan. 25. 08:20

Egy magán-mentőszolgálat által üzemeltetett járművet, egy Skoda Superb-t használt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar letartóztatott vezetője. Mindezt úgy, derül ki a 444 cikksorozatának legfrissebb részéből, hogy a járművön kék villogó is volt – írja a hvg.hu.

A nyomozati iratok szerint a kocsit Schadl cége vette, de az üzemeltetését egy már a Schadl ismerőse által vezetett magán-mentőszolgálat, egy közhasznú nonprofit kft. végezte. „A mentőszolgálatnak volt saját járműve, a Skoda papíron annak volt a tartaléka. Így került rá kék villogó, praktikusan pedig Schadl használta” – fogalmaz a lap.

A járműre elvileg fel kellett volna ragasztani a mentőszolgálat matricáját is, de ezt Schadl nem tette meg. Tavaly májusban egy rendőrnek feltűnt a kék villogós autó. Ezért megállította, hogy ellenőrizze. A helyszínen kiderült, hogy a férfi jogosulatlanul használja a kocsit. A 444 szerint Schadl ezután több telefont is bonyolított, és eleinte úgy tűnt, minden rendben. Szerinte a rendőr csak a mentőszolgálat matricáját hiányolta a kocsiról, de Schadl szerint „ráb*szott, mert a csomagtartóban ott van”, fel is ragasztotta gyorsan. Aztán elújságolta, hogy bár szabálysértési eljárást indított volna ellene a rendőr, azt a felragasztott matrica miatt vissza is vonta.

Schadl azonban tévedett: hat nappal később a magán-mentőszolgálat kapott egy határozatot a rendőrségtől, ami arról szólt, hogy nem használhatják a kék villogót. A mentőszolgálat ügyvezetője pedig azonnal hívta is Schadlt a rossz hírrel – fogalmaz a 444.

A portál szerint a nyomozati iratokból az is kiderült, hogy azért kellett a kék villogó, hogy a férfi használhassa a buszsávot.

Schadl eközben egy másik eset miatt szabálysértési bírságot kapott, amelyről azt mondta a telefonban a feleségének, hogy kiderült, „az engedély már le volt járva, és fent volt a kupak”. Egy főrendőrtől pedig megtudta azt is, miért futott bele az ellenőrzésbe: „egy barom miatt, aki pont akkor használta a Belügyminisztérium előtt a privát villogóját, amikor az épületben eligazítás volt.”

A 444 szerint Schadl a magán-mentőszolgálat ügyvezetőjével cégvásárlást is tervezett, hogy az autókat ide átpakolva, kérnek majd új engedélyt a megkülönböztető jelzésekre. A közös cégvásárlás ötletétől később elálltak, ám a portál szerint az érintett orvos felesége – akivel a rögzített megbeszélések alapján, számoltak a cégvásárlásnál – éppen ebben az időben vett „egy nem különösebben vonzó, az előző három évben egyetlen fillér bevételt sem felmutató céget.” Ennek ügyvezetője az orvos lett, a céget pedig a magán-mentőszolgálat nevéhez hasonlóra nevezték át.