Rámehet Európa, ha nem foglalkozik a veszélyekkel

HírKlikk 2024. szeptember 17. 17:00 2024. szept. 17. 17:00

Európának vannak jó vezetői, de nem Németországban és Franciaországban, ez pedig veszélybe sodorja a földrészt – fejtette ki William Hague, volt brit külügyminiszter, a toryk egykori frakcióvezetője. Egyszerre három veszély is leselkedik, és tíz éven belül rámehet a kontinens, ha ezekkel nem csinálnak valamit.

A Süddeutsche Zeitung szerint a gazdasággal az a baj, hogy elhúz mellette Amerika. Biztonságát az oroszok fenyegetik, a politikában pedig képtelen megbirkózni az afrikai fejleményekkel, ez pedig újabb menekültáradatot vetít előre. Azt nem lehet ugyanakkor tagadni, hogy az EU jól kezelte mind a járványt, mind a NATO bővítését, amikor túlnyomórészt egységesen reagált Ukrajna megtámadására.

Csakhogy leállt a német-francia motor, ez pedig azzal járhat, hogy Európa nem lesz önálló szereplő a világszínpadon. Elég erről elolvasni a Draghi-jelentést. A háború ügyében most mindenki azon jajong, hogy Biden nem engedi felhasználni oroszországi célpontok ellen a nagy hatótávolságú amerikai rakétákat. Csakhogy a több száz német Taurus rakéta sokkal nagyobb ütőerőhöz juttatná Kijevet, ám azok bevetése valahogy szóba sem kerül.

A migráció ügyében a közelmúltban tető alá hozott reform sokkal inkább az elosztásra összpontosít, semmint kitoloncolásra. A német határellenőrzés visszaállítása veszedelmes, mert alighanem hatástalan marad, viszont fertőzővé válhat és tönkre teheti Schengent. Az innováció, a biztonság és a bevándorlás körül jelentkező problémák alapvetően veszélybe sodorhatják a stabilitást és a jólétet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom