Rekord veszteség a nyugdíjpénztáraknál

HírKlikk 2022. november 28. 15:35 2022. nov. 28. 15:35

A tőzsdék zuhantak, az állampapírok is, egy átlagos pénztártag 170 ezer forintnál is többet bukott eddig emiatt.

Kilenc hónap után 187,33 milliárd forintos mínuszban álltak az önkéntes nyugdíjpénztári alapok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint, ami azt jelenti, hogy egy átlagos pénztártag egyenlege 171 ezer forinttal csökkent a negatív hozamok miatt.

Ilyen fekete évük nem volt még az önkéntes nyugdíjkasszáknak, ekkora veszteséget sem a 2008-2009-es válság, sem a koronavírus járvány idején nem könyveltek el – írja a Napi.hu.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint szeptember végén a hosszú állampapír-indexek 25-30 százalékos mínuszban voltak. Az önkéntes nyugdíjkasszák portfólióiban pedig ezek az eszközök szerepelnek a legnagyobb súllyal, 45 százalék az állampapírok aránya. Ennek köszönhetően, egy év alatt általában 25-30 százalékkal csökkent a portfóliók értéke

A nyugdíjpénztárak taglétszáma is tovább fogyott a harmadik negyedévben: a jegybanki adatok szerint 1 096 142 pénztártag maradt szeptember végére, majdnem 4 ezren kiléptek az intézményekből. Voltak, akik azért tettek így, mert elégedetlenek voltak a hozamokkal, ez azonban valószínűleg rossz döntés volt, már az új negyedévben is elég sokat ledolgoztak a veszteségből a kasszák, miután mind a magyar állampapírpiac, mind a tőzsdék kezdenek helyrejönni. A szakemberek egyébként most is – ahogy minden válság idején – figyelmeztettek, hogy a hirtelen esések után, akinek nem elengedhetetlenül fontos, ne likvidálja a hosszú távú megtakarításait, hanem várja meg, amíg ismét magára talál a piac.