Remek hír jött a nyugdíjba készülőknek

HírKlikk 2021. december 2. 04:45 2021. dec. 2. 04:45

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan nyolc és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest – írta Farkas András nyugdíjszakértőre hivatkozva 24.hu.

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek – a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére – nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. Márpedig a KSH legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január-szeptember hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben, 8,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, vagyis 2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

2022-ben az igényelheti a nyugdíját, aki

– jövőre betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát (1957. január 1. és december 31. között született), továbbá

– az a hölgy, aki 2022-ben teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (jövőre is változatlan) feltételeit, valamint

– az is igényelheti jövőre bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.

Forrás: 24.hu