Reménykedni lehet, de a vakcina egyelőre még messze van

NVZS 2020. június 2. 10:59 2020. jún. 2. 10:59

„Ahhoz, hogy azt mondhassuk, tényleg van oltóanyag, annak olyannak kell kennie, ami tömegesen hozzáférhető, megbízható, nincs vagy elhanyagolható a mellékhatása” – szögezte le az orosz vakcina-remények kapcsán Falus Ferenc, járványügyi szakértő. Portálunknak világossá tette azt is, hogy csak biztonságos oltóanyagot szabad használni egy olyan betegség esetén, aminek a halálozási aránya a fertőzöttek között nem éri el az öt százalékot”. A hírügynökségek tegnap jelentették az orosz vakcina-reményekről szóló hírt.

A napi.hu szúrta ki a Reuters (TASZSZ-ra hivatkozó) jelentését, miszerint az orosz egészségügyi miniszter állítása szerint, orosz tudósok két héten belül megkezdik a koronavírus elleni vakcina klinikai tesztjeit. Az önkénteseket már kiválasztották a tesztekhez – mondta Mihail Murasko, aki szerint egyébként az orosz kutatók 50 különböző típusú vakcinán dolgoznak. Az egészségügyi minisztérium már engedélyezte a favipiravir-alapú Avifavir elnevezésű szert a COVID-19 kezelésére. Ez nagyon jó eredményeket hozott a koronavírusos páciensek kezelésében az első klinikai fázisban. A végső klinikai fázis folyamatban van, 330 résztvevővel.

Bő hónapja egy indiai vakcina-gyártás elindításáról szóló hírre reagálva, Falus Ferenc, a korábbi országos tisztifőorvos a Hírklikknek  azt mondta: „Attól, hogy kísérleteznek, még nem lehet tömegesen előállítani, megnyugtatóan, biztonságosan tömegesen használni...... egy éven belül nincs oltóanyag belőle”. Tartja-e az akkori véleményét a mostani orosz fejlemény kapcsán is? – kérdeztük a szakembert.

„Minden igaz, amit akkor mondtam” – szögezte le. Az még nem jelent semmit, hogy néhány emberen elkezdték kipróbálni a szert. Legfeljebb reménykedni lehet abban, hogy előbb vagy utóbb lesz is belőle valami – reagált arra, hogy az orosz miniszter szerint, szeptemberre lehet belőle oltóanyag.  „Lehet, hogy lesz olyan oltóanyag, amiről azt gondolják, hogy jó, de még nem tudjuk, hogy milyen annak az ellenanyagszint-képző képessége, mennyi ideig tart ki az ellenanyag, illetve azt sem, hogy ha tömegesen használjuk, milyen lesz a mellékhatása”.

Szerinte ahhoz, hogy azt mondhassuk, tényleg van oltóanyag a koronavírus ellen, olyan vakcina kell, ami tömegesen hozzáférhető, megbízható, nincs vagy elhanyagolható a mellékhatása. Hozzáfűzte: csakis biztonságos oltóanyagot szabad használni olyan betegség esetén, aminek a halálozási aránya a fertőzöttek között nem éri el az 5 százalékot.