Riportnak álcázva tolja a Fidesz propagandáját a közmédia

Föld S. Péter 2024. május 13. 14:45 2024. máj. 13. 14:45

Kampányüzemmódba kapcsolt az ország, ami érthető, hiszen már csak egy hónap van hátra a június 9-i választásokig. A résztvevők folyamatosan emelik a tétet, ami ugyancsak rendben van, az viszont már kevésbé, hogy a közmédia is bekapcsolódott a választási küzdelembe. (Olvasóink már bizonyára kitalálták, hogy melyik párt oldalán.)

Az M1 Híradója már április végétől rendszeresen közölt riportnak álcázott fideszes propaganda filmeket, amelyekben Orbán Viktor pártjának különböző rendű és rangú prominensei a Fidesz melletti szavazásra buzdítják a nézőket. Persze csak annak kell a Fideszre szavaznia, aki jót akar magának, a családjának és az országnak, s nem szeretne belesodródni a háborúba. 

A sajtó ügyeivel foglalkozó Media1 portál gyűjtése szerint az április 27-i Híradóban Vitályos Eszter kormányszóvivő, miután beszámolt a Fidesz kampányának állásáról, némi zenei aláfestéssel fűszerezve kíméletlenül a nézők szemébe mondta: „Június 9-én: csak a béke! Csak a Fidesz!”

Egy nappal később gyakorlatilag megismétlődött, aminek igazából egyszer sem lett volna szabad megtörténnie. Akkor a Fidesz nemrégiben kinevezett kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás volt az elkövető. A tőle megszokott átható tekintettel nézett a kamerába, s közben azt sem titkolta el a nézők elől, hogy „a tét óriási: háború vagy béke. Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Június 9-én: csak a béke, csak a Fidesz!”

Újabb egy nap elteltével Varga Mihály is megismételte a mutatványt, a pénzügyminiszter is a békepártiak (értsd: Fidesz) melletti szavazásra buzdított.

Arra nem érdemes sok szót vesztegetni, hogy ami történt, az nem csupán tisztességtelen, hanem törvénytelen is egyben. Ami a tisztességet illeti, azzal kapcsolatban persze nincsenek és nem is lehettek illúzióink, a köztévét is soraiban tudó MTVA élén ugyanis az a Papp Dániel áll, akinek bírósági papírja van arról, hogy hírhamisító. Ami viszont valamelyest új, hogy a Fidesz már a látszatra sem ad, meg sem próbál úgy tenni, mintha az évi 140 milliárd adófizetői forintból fenntartott közmédia megfelelne „munkaköri leírásának”, azaz pártatlan volna és hiteles.

Május 4-én a Momentum eljárást kezdeményezett az ügyben a Nemzeti Választási Bizottságnál. A grémium 13:0 arányban elmarasztalta az M1 Híradóját, a riportnak álcázott propaganda miatt, és azt a végzést hozta, hogy hírhamisítóéknak ismertetniük kell a jogsértéssel kapcsolatos közleményt. 

Rosszul tippelt, aki a magyarországi viszonyok ismeretében úgy gondolta, hogy a köztévé ezután alávetette magát az NVB által rá kirótt ítéletnek, és legalább a látszat kedvéért megpróbált tisztességes műsort készíteni. Épp ellenkezőleg: május 8-án szerdán ismét Menczer Tamás volt az M1 reggeli híradójának a vendége, és a kommunikációs igazgató ezúttal is elmondta, hogy azokra kell szavazni, aki a béke pártján állnak. (Az ominózus rész 1:53 perctől hallható.)

Egy régi dakota közmondás szerint a szabályok azokra vonatkoznak, akik betartják őket. Nyilván így gondolják ezt a közmédiánál is, hiszen magasról tesznek az egyébként általuk hozott törvényekre, számukra Orbán Viktor 2006-os cinikus mondata az irányadó, amely egyik törvénytelen lépése után hangzott el: majd a jogászok kimosnak, oszt jó napot! A különbség annyi, hogy közmédiának egyelőre jogászokra sincs szüksége: nyomják, amit a Fidesz beléjük diktált, éjjel, nappal, minden hullámhosszon.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom