Rogán belvárosi ügyvédje is jól keres a Miniszterelnöki Kabinetirodánál

Zutyu 2021. május 16. 07:50 2021. máj. 16. 07:50

A belvárosi ingatlanmutyiban nyakig benne lévő Karafiát Ügyvédi Iroda csak a Miniszterelnöki Kabinetirodától évi 16,8 milliós szerződést kap.

A hét elején számoltunk be arról, hogy Rogán Antal propagandaminiszter nem hálátlan első munkahelyének, a Batthyány Lajos Alapítványnak. (A még Antall József által létrehozott szervezetnek nagy szerepe volt abban, hogy az MDF egykori holdudvara szépen lassan a Fidesznél kössön ki. Ezen is dolgozott Rogán mint az alapítvány titkára 1996 és 98 közt, és jutalma egy parlamenti mandátum lett 1998-ban.) Ez az alapítvány az utóbbi években a Miniszterelnöki Kabinetiroda milliárdjaiból működött és legutóbb idén márciusban kapott csaknem 3 milliárd forintot.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéseit böngészve, azonban egy másik régi ismerősre is rátaláltunk, ez pedig nem más, mint a Karafiát Ügyvédi Iroda, amely Rogán Antal polgármestersége idején sok megbízást kapott a belvárosi önkormányzattól, amely az áron alul eladott ingatlanok ügyeiről lett hírhedt. A Karafiát Ügyvédi Iroda évente 16 millió forint körüli összegért „Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény 2. bekezdés a-c pontjaiban meghatározott jogi szolgáltatás keretében általános jogi képviseleti, jogi tanácsadás ellátása” tárgyában szerződött az irodával. Legfrissebb megbízása 2021 végéig szól, 16,8 millió forintért.

A Karafiát Ügyvédi Irodát az a Karafiát Katalin fémjelzi, aki évfolyamtársa volt a Pázmány jogi karán a rejtőzködő ügyvédnek, Kertész Balázsnak, aki sok éven át a belvárosi vagyonkezelő igazgatósági elnökeként menedzselte az ingatlanmutyiként elhíresült folyamatot, amelynek lényege az volt, hogy üres üzlethelyiséget pályázat nélkül egy cég bérbe vesz, majd néhány hónappal később nyomott áron a bérlőknek járó plusz kedvezménnyel megvehet. (Karafiát a kézbesítési megbízottja az időközben svájci bejelentett lakcímmel rendelkező Kertész cégeinek is.) A leghíresebbé vált ilyen sztoriban a Rogán vezette belvárosi önkormányzat bérbe adott Habony Árpád nagynénjének, Pápa Marianne-nek – aki akkoriban Portik Tamás egykori olajvállalkozó élettársa volt – egy Károly körúti ingatlant, amit hét hónappal később meg is vett. Az adásvétel után két hónappal az 50 millióért megvásárolt ingatlant, dupla áron, 100 millióért adta tovább.

A Karafiát Ügyvédi Iroda egyébként máig dolgozik a belvárosnak is, ahol folytatódik az ingatlanvagyon elkótyavetyélése, amiben ez az iroda is részt vállal, de nem ez az egyetlen kapcsolódási pont. Korábban az Átlátszó írta meg, hogy a Habony-körnek fontos Városliget projektben is havi 2 millióért dolgozik az iroda a Baán László vezette Városliget Zrt-nek.