Rogánék majdnem 50 milliót költöttek a sajtó vegzálására

HírKlikk 2020. július 18. 08:08 2020. júl. 18. 08:08

Rogán Antal kedvenc ügyvédje általában bukja a pereket, de azért évente mindig számlázhat 10 millió forintot és az újságírókat is leterheli a pereskedés – addig sem a NER-lovagok tolvajlásaival foglalkoznak.

Bár 2015 októberében jött létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda a kormány honlapja szerint, csak a következő év januárjában kezdtek el szerződéseket kötni a nem kormánypárti média vegzálására. A Buczkó Ügyvédi Iroda volt az első fecske, velük a „Megbízó jogi képviselete a megbízó részvételével zajló, közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel kapcsolatos, valamint személyiségi jog megsértésével kapcsolatos jogvitákban és peres eljárásokban” tárgyában kötöttek szerződést.

Ekkor még az egész éves feladatra, vagyis a közérdekű adatok eltitkolására, illetve a kormánytól független sajtó vegzálására csak 2,8 millió forintot szántak. Ezt a megállapodást végül 2017. áprilisában szüntették meg és 2 millióval többet, összesen 4,8 milliót fizettek ki érte.

Szintén 2017-ben bukkant fel először a propaganda tárca kifizetési listáján a Kovátsits László Ügyvédi Iroda, amely csak személyiségi jogi perekben kezdte el képviselni Rogán Antalt. Az első éves megbízásuk csak 6 millió forintra rúgott, de ez végül a következő év áprilisáig 11 milliónyi adóforintba került. Azóta még kétszer 10 millióval bízták meg a jogászt, aki többek közt végigperelte a teljes magyar sajtót, amiért az Index oknyomozása során beszámoltak Kertész Balázs ügyvéd ténykedéséről. Kertész az a rejtőzködő ügyvéd, akiről a Kulcsár-ügy nyomozati szakaszában Rogán Antal táskás embereként beszéltek, és aki egyik lebonyolítója volt a belvárosi ingatlanmutyinak, mint a kerület vagyonkezelő cégének igazgatósági elnöke.

A Szabó Dudás Hargita Ügyvédi Iroda 2017. óta Rogánék partnere, feladata pedig „Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ügyvédi Törvény) 2. § (1) bekezdés a)-f) pontjaiban meghatározottak szerint jogi képviselet ellátása közérdekű adat kiadásával kapcsolatos perekben, valamint adatvédelmi jogi tanácsadás.” Az ügyvédi iroda évi átlag 3,5 millióért képviseli a tárcát e perekben és december 31-éig van szerződése. Ha ez kitelik, akkor az év végéig 3,5 millió ütheti a markukat, ami az eddigi kifizetésekkel együtt, 17,5 millió forintra fog rúgni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerette volna eltitkolni például a Századvéggel kötött milliárdos szerződései nyomán keletkezett temérdek közvélemény-kutatás adatait, de Joó Hajnalka sikerrel szállt szembe – a TASZ-szal közösen – a közpénzes ügyvéddel és így ezt a temérdek anyagot végül ki kellett adni.

A Miniszterelnöki Kabinetirodáról tehát ha a mostani szerződések kifutnak az év végéig, elmondható lesz, hogy másfél millió híján 50 milliót költött a nem kormányzati sajtó vegzálására, illetve a közérdekű adatok eltitkolására.