Salgótarján csalogatja az orvosokat

Csanádi Dávid 2020. február 14. 11:21 2020. feb. 14. 11:21

A város jelentős lépéseket tett az orvoshiány enyhítésére: eltörölték a háziorvosok iparűzési adóját, kedvezményes lakhatást biztosítanak, és anyagi támogatást is nyújtanak.

A legutóbbi közgyűlésen egyhangú szavazataránnyal arról döntöttünk, hogy eltöröljük a vállalkozóként dolgozó háziorvosok iparűzési adókötelezettségét. Ettől azt reméljük, hogy minél többen, minél tovább megtartják a praxisukat – mondta Huszár Máté szocialista alpolgármester egy – Tóth Bertalan MSZP-elnökkel közös – élő bejelentkezés során a Facebookon.

Huszár jelezte, hogy nem ez az első lépés, amellyel az egész országot érintő, így természetesen Salgótarjánban is érezhető orvoshiányt próbálják legyőzni: ösztöndíjprogramot indítottak, amelyre pályázva, a város 90 százalékos kedvezménnyel ad önkormányzati lakást azoknak az orvosoknak, akik a nógrádi városban helyezkednek el. A magántulajdonú rendelők üzemeltetéséhez 60, az önkormányzati tulajdonban lévők fenntartásához pedig 30 ezer forinttal járul hozzá havonta az önkormányzat.

A salgótarjáni városvezetés minden évben egyeztet a városban és környékén élő orvostanhallgatókkal elvárásaikról és az önkormányzat által nyújtható segítségről. Ettől is azt remélik, hogy a leendő orvosok tanulmányaik befejeztével, a városban helyezkednek el.