Salgótarjánban új adót vetnek ki és megemelik az idegenforgalmi adót

HírKlikk 2020. december 1. 20:10 2020. dec. 1. 20:10

Salgótarjánban januártól megemelik az idegenforgalmi adó mértékét, és adót vetnek ki olyan, vállalkozások tulajdonában álló telkekre, amelyek nem szolgálnak termelési célokat – közölte a város polgármestere a közösségi oldalán.

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) azt írta: az új önkormányzati rendelet értelmében január elsejétől minden olyan, vállalkozások tulajdonában álló, 5000 négyzetméter vagy annál nagyobb alapterületű, öt százalékos beépítettségi szintet el nem érő telek után adót kell fizetni, amely nem szolgál termelési célt. Az adó mértéke négyzetméterenként 60 forint lesz.

A városvezető indoklása szerint, arra akarják ösztönözni az 5000 négyzetmétert meghaladó telkek tulajdonos cégeit, hogy a kihasználatlan területeket termelési célra fordítsák, ezzel elősegítve a munkahelyteremtést és a város gazdaságának erősödését.

Az adó bevezetésének gazdaságélénkítő célja van, az adónemtől az önkormányzat nem számít jelentős bevételre – tette hozzá.

Fekete Zsolt a döntés okaként szólt arról is, hogy Salgótarján hiányt szenved ipari területekben, miközben vannak a városban erre alkalmas, ám kihasználatlan, ipari célra hasznosítható telkek. Ezek hosszú évek óta magáncégek tulajdonában vannak úgy, hogy azokon vállalkozási tevékenységet nem folytatnak, parlagon hevernek, vagy az enyészeté lettek.

Vélhetően nagyrészt spekulációs szándékkal tartják ezeket, hátha az állam vagy az önkormányzat sokszoros áron megvásárolja egy részüket, emellett beépítetlenül és használaton kívül nem kell adót sem fizetniük az egyébként hasznosítható területek után – közölte a polgármester.

Az idegenforgalmi adó mértékét megemelik, az új díj januártól 400 forint/éj/fő lesz, ez a megyei jogú városok között átlagos díjnak számít – írta a polgármester, hozzátéve: „az ilyen irányú felvetéseket megelőzendő, szeretném világossá tenni, hogy ez a lépés nem befolyásolja a salgótarjáni turizmus alakulását és a turisták évről-évre növekvő létszámát, hiszen senki nem az idegenforgalmi adó mértéke alapján választ úti célt és szállást”.

A Fidesz-KDNP frakciója nevében Fenyvesi Gábor sajtószóvivő kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a döntésekről velük nem egyeztetett a polgármester, és a „telekadót”, az idegenforgalmi adó kétszeresére emelését, valamint a parkolódíjak – szintén januártól érvényes – 33 százalékos emelését egyaránt elutasítják.

Forrás: MTI