Sára Botond most a MET budapesti szociális intézményeit piszkálja

NVZS 2024. szeptember 11. 14:55 2024. szept. 11. 14:55

Ezúttal a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség budapesti szociális intézményeire fókuszál Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője: egyeztetéseket kezdeményezett a MET illetékes vezetőivel azok helyzetéről. Mint a Hírklikk megtudta, az első „fordulót” kedden már meg is tartották, s még ebben a hónapban ismét összeülnek. További részleteket egyelőre – a zajló tárgyalások miatt – nem kívánnak nyilvánosságra hozni. Furcsa módon, a témához tartozik a hír: Orbán Viktor elrendelte, hogy további mintegy 4,2 milliárd forintot biztosítson a kormány az idén az iskolai hit- és erkölcsoktatásra. Csak szólunk, hogy a MET által fenntartott három speciális Wesley-iskolát úgy törölték, hogy összesen 150 millió forintos adósságuk volt. Az idén pedig – eddig – 1,5 milliárd forintot vontak el Iványiéktól a tartozásaik fejében és egy mozdulattal megszüntették a már eleve lecsökkentett oktatási normatíva utalását a számukra. 

Mint arról a Hírklikk is beszámolt, a MET közleményben összegezte az intézményeiben az elmúlt időszak fejleményei nyomán kialakult jogi és anyagi helyzetet. A dokumentumban egy utalás volt arra, hogy Sára Botond főispán szeptember 10-re, keddre berendelte a MET illetékes vezetőit, hogy egyeztessenek Iványi Gáborék budapesti szociális intézményeinek a helyzetéről. Mint a MET sajtósától megtudtuk, a tárgyalást meg is tartották és abban állapodtak meg, hogy folytatni fogják. A tervek szerint erre még ebben a hónapban sort kerítenek. A MET keddi közleményében az is állt, hogy „Üdvözöljük a tárgyalás lehetőségét, csak remélni tudjuk, hogy nem kell újabb kegyetlen döntéssel szembesülnünk.” – ennek alapján rákérdeztünk arra, vajon mit lehet tudni a tárgyalás konkrét(abb) témájáról, céljáról. Vajay Zsófia azonban – a folytatódó tárgyalásokra hivatkozva – erről egyelőre nem kívánt részleteket elárulni.  

Iványi Gáborék 17 szociális intézményt működtetnek Budapesten – egyelőre csak a főváros, az adományozók, a civil és a vállalati szféra segítségével, miután augusztusban a NAV inkasszózta a MET és az Oltalom összes számláját (ezért az adományokat sem a régi számlákra, hanem a Szalmaszál Alapítványnak kérik utalni – a szerk.). A működtetésüket a főváros a munkatársak megtartásának a finanszírozását átvállalva segíti. 

Nem tudni tehát, mi lesz a kedden megkezdett tárgyalások eredménye – az ellátottak érdekében is csak remélni lehet, hogy bezáratás. Ugyanakkor a törölt három oktatási intézmény esete mutatja, hogy hivatkozási alapként mindig elő lehet húzni a kalapból azt, hogy a MET tartozik az energiaszolgáltatóknak, elmaradt a bérek után befizetendő adókkal és a hozzájárulásokkal (merthogy inkább a munkatársaik bérét utalják, még ha csak a töredékét is). Merthogy a Wesley-iskolák esetében az idén, az első nyolc hónapból ötben nulla forint támogatás érkezett be a számláikra, a többi hónapban pedig csak – az esetükben már eleve lecsökkentett – támogatás töredéke, holott augusztusig törvényesen jártak a normatív támogatások a számukra, ezek összegének azonban kevesebb, mint 20 százaléka jutott el hozzájuk. (Az már csak hab a tortán, hogy szeptember 1-jétől a Magyar Államkincstár teljesen fel is függesztette a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményük, a működési engedéllyel rendelkezők esetében is.)

Mindennek fényében különösen bicskanyitogató kormányrendelet jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor által szignózott, a hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás finanszírozásával összefüggő intézkedésekről szóló 1271/2024. kormányhatározat értelmében 4,188 milliárd (!) forint plusz finanszírozást biztosítanak a fenti célokra, mégpedig azonnali határidővel. S ahogy a Népszava megjegyzi: az idei évi költségvetésben 22 milliárd forintot már szántak erre a feladatra.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom