Scholz német kancellár ötlete volt, hogy Orbán a szavazás idején ne legyen a teremben

HírKlikk 2023. december 15. 16:00 2023. dec. 15. 16:00

Magyarország nem emelt vétót az Ukrajnával – valamint Moldovával – való csatlakozási tárgyalások megkezdése, és az ellen sem, hogy Georgia (Grúzia) jelölti státust kapjon, viszont megvétózta a tervezett 50 milliárd eurós segélyt az Ukrajnának a Brüsszelben csütörtökön megkezdett EU-csúcson – adta hírül a nemzetközi sajtó számos orgánuma, köztük a BBC.

„Az éjszakai műszak eredménye: vétó az Ukrajnának szánt extra pénz ellen” – idézte több beszámoló Orbán Viktort, aki ezt a csütörtöki ülés lezárása után posztolta az X közösségi oldalon. A brit közszolgálati műsorszóró által idézett EU-vezetők szerint a tárgyalások jövő év elején folytatódnak.

Magyarország, amely szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával, sokáig ellenezte az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdését, de végül nem vétózta meg a döntést. Orbán Viktor a szavazás előtt elhagyta a termet, és tisztségviselők szerint ez egy előre egyeztetett és konstruktív megoldás volt, hogy a többi 26 tagállam vezetői nélküle szavazzanak.

Charles Michel tanácselnök szóvivője közölte: a döntés egyhangú volt. A BBC – és számos más orgánum – hangsúlyozta: a csatakozási tárgyalások évekig tartanak majd, így a csütörtöki döntés a legkevésbé sem garantálja Ukrajnának a felvételt az Európai Unióba.

Mark Rutte holland miniszterelnök a segély ellen emelt magyar vétóval kapcsolatban elmondta, „Az EU 26 tagállama egyetértett, Orbán Viktor még nem tudta ezt megtenni. Még van egy kis időnk, Ukrajna a következő néhány hétben még nem fogy ki a pénzből.”

Charles Michel egy péntek hajnali sajtótájékoztatón megerősítette: egyetlen kivétellel az összes tagállam egyetértett a segélycsomagban, valamint az EU költségvetésének módosításában, bár Svédországban még konzultálni kell a parlamenttel. „A kérdéshez jövő év elején visszatérünk, és igyekezni fogunk konszenzust elérni” – mondta a tanács elnöke.

Zelenszkij elnök győzelemként ünnepelte a tárgyalások megkezdéséről szóló döntést. „Ez győzelem Ukrajnának, és egész Európának. Olyan győzelem, amely motivál, inspirál, és erőt ad” – írta az X közösségi oldalon.

Maia Sandu, Moldova államfője hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy Ukrajnával együtt lépünk a csatlakozás útjára. Ha Ukrajna nem tanúsítana bátor ellenállást a brutális orosz támadással szemben, ma nem lennénk itt”. 

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója üdvözölte az EU „történelmi” döntését a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, „amely döntő lépés a két ország euro-atlanti törekvéseinek megvalósulása felé”.

Olaf Scholz német kancellár dicsérte a résztvevőket, hogy „erős jelzést adtak Ukrajna támogatásáról”. A BBC egy diplomatára hivatkozva azt írta: Scholz ötlete volt, hogy Orbán Viktor hagyja el a termet a szavazáskor, és így tegye lehetővé az indítvány elfogadását. 

Később Orbán a Facebookon elhatárolódott kollégáitól, amikor videóban szögezte le: „Ukrajna uniós tagsága rossz döntés. Magyarország nem akar részt vállalni ebben a rossz döntésben”. Orbán azzal is érvelt, hogy Ukrajnának nem kellene nagy uniós pénzeket kapni, mivel nem tagja az EU-nak.

Előzőleg Putyin csütörtökön azzal gúnyolódott, hogy kifullad az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom