Sikeresen végrehajtották a Starship űrrakéta ötödik tesztrepülését

HírKlikk 2024. október 13. 17:49 2024. okt. 13. 17:49

A hordozórakétából és űrhajóból álló újgenerációs szupernehéz rakétarendszer, amelyet emberek Holdra, majd Marsra juttatásának céljával fejleszt az Elon Musk milliárdos üzletember tulajdonában lévő SpaceX magán űrkutatási vállalat, a cég dél-texasi űrközpontjából indították, ahogy az élő közvetítésben látható volt.

A 120 méternél nagyobb űrrakéta egyórás repülést hajtott végre, és most első ízben megpróbálták a 70 méteres alsó fokozat, a hordozórakéta leszállását közvetlenül az indítóállványnál, ami sikerült is.

A korábbi tesztek változó sikerrel jártak. Az első próbaindítás során 2023 áprilisában az egész rakétaegység néhány perc elteltével felrobbant. A második próbálkozás során 2023 novemberében ugyan sikerült az alsó fokozatnak leválnia, a felső pedig tovább is repült, de aztán mindkettő külön-külön felrobbant.

A harmadik teszt idején idén márciusban a Starship első alkalommal elérte a világűrt, de a próbarepülést ez alkalommal sem tudta sikeresen lezárni.

A negyedik tesztindítás során júniusban az űrrakéta első ízben próbálkozott ellenőrzött leszállással, ami aztán nem a tervek szerint sikerült.

A SpaceX mindvégig hangsúlyozta, hogy a tesztek célja az adatgyűjtés.

A Starship úgy lett tervezve, hogy az űrrakéta mindkét fokozata újrahasznosítható legyen, s több mint 100 tonna hasznos terhet lehessen szállítani vele az űrbe.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom