Síklaki István: ha bevezetnék a kötelező sorkatonaságot, akkor innen menni kell

László B. Katalin 2023. február 26. 15:10 2023. feb. 26. 15:10

Ez a nemzet nagyon sokáig eltűr mindent, ha holnap azt mondaná Orbán, hogy visszahozza a sorkatonaságot, akkor azt mindenféle különösebb cirkusz nélkül meg tudná csinálni, csak annyit kockáztatna, hogy ha nem zárja le a határokat, akkor még nagyobb tömegével menekülnének el a fiatalok, mint most, de ennél komolyabb ellenállás nem lenne. Így válaszolt a Hírklikknek Síklaki István szociálpszichológus, egyetemi tanszékvezető docens arra a kérdésre, hogy mi történne, ha újra kötelezővé tennék a sorkatonaságot. A kérdés azért merült fel, mert a Fidesz gyakran lebegteti, de egyelőre minden esetben tagadja, hogy erre készülnének. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is igyekezett a napokban mindenkit megnyugtatni, hogy a kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.

Síklaki István szerint az, hogy nem állnának ellen a sorkatonaság újbóli bevezetésének, nem csak magyar sajátosság, jelen van Kelet-Európa más országaiban és a Balkánon, de más távolabbi országokban is. Ha lerohannak valakit és szabadságharcról van szó, akkor nagyon másképp gondol erre az ember, mintha nem éli át ezt a fajta szörnyűséget.

„Ha megkérdeznének, hogy apaként a fiamat vagy a hazámat választanám, én is azt mondanám, hogy a fiamat. Itt nem is a fiatalemberek az érdekesek, mert nyilván ők azt mondják, hogy ez hülyeség. Ez politikai szempontból éppen az időseket célozza meg, azokat, akik ostoba nosztalgiával beszélnek arról, hogy bezzeg az ő idejükben jó volt a katonaság, fontos volt és fegyelemre, hazaszeretetre tanított. Egy kisebb településen tízből nyolc idősebb ember helyeselné ilyen megfontolásból a kötelező sorozást, miközben mindenki tudja, hogy a Magyar Néphadsereg minden volt, csak nem fegyelem, nem hazaszeretet, hanem kupleráj és röhej.” 

Akik a kötelező katonaságot végigcsinálták, el tudják mondani, hogy milyen szégyenletes és nevetséges dolog volt – tette hozzá.

A szociológus szerint ez egy elég furcsa helyzet, de ha el lehetett érni, hogy a „bolsevik” Bencsikkel együtt sokan drukkoljanak az oroszoknak, akkor simán el lehet érni, hogy egy érezhető többséget tudjanak teremteni ahhoz, hogy legyen sorkatonaság, és ez még segítheti is Orbán Viktor politikai érdekeit. Hiszen – mint Síklaki István rámutatott – egy ilyen akció tovább szilárdíthatná a kormányfő szemétdomb-hatalmát. Ugyanakkor viszont nagy kivándorlási hullámot indítana el, miközben az elvándorlás egyébként, ha kisebb intenzitással, de most is folytatódik. Hozzátette, a fiatalok biztos tüntetnének, de arra azt mondanák, hogy „tüntikéznek”, aki pedig komolyan veszi az életét, az fogja az útilaput és pucolna el az országból.

Arra a kérdésre, hogy a mai fiatal fiúkat sokszor gyengébbnek, anyásnak, „mamahotelben lakóknak” nevezik, egyértelműen elutasító választ adott a szakember.

„Nem gyengébbek a mai fiatalok, hiába mondják, hogy anyásabbak. A biológia, és a személyiségfejlődési tényezők nagyon erősek. A fiatalok ugyanis nagyon rugalmasak, és egy ilyen elmebajt, mint a magyar sorkatonaság, kibírnak. A férfi nemű embereknek affinitásuk van a fegyverhez, ez egy genetikai dolog. Ennek megfelelően a fiúk többsége nem prüszköl, ha a kezébe adnak egy Kalasnyikovot és viszik a lőtérre célba lőni.”

De a tanácsa akkor is egyértelmű: ha előáll a kormány a kötelező sorkatonaság bevezetésével, „tűnés, mielőtt még lemegy a vasfüggöny.”