Simicska nem dob atombombát Orbánra, inkább lovakat tenyészt

Föld S. Péter 2020. február 21. 06:46 2020. feb. 21. 06:46

Egyetlen cége maradt Simicska Lajosnak, a Hárskút Mezőgazdasági Zrt. amely idáig juhok és kecskék tenyésztésével foglalkozott, ám az ágazat nem hozta a várt eredményt. Nyereség helyett, évi több tízmilliós veszteséget termelt. A hivatalos dokumentumokból most az olvasható ki, hogy a négylábúak iránti vonzódás megmaradt, ám a kecskék és juhok helyét a lovak vették át.

Simicska Lajos egykor Orbán Viktor üzleti és harcostársa volt, ő dolgozta ki a Fidesz működésének modelljét, azaz, a közpénzek kreatív eltüntetésének módszerét. Első közös ujjgyakorlatuk a nagy nyilvánosság előtt a Kaya Ibrahim és Joszip Tot lopott útleveleivel felvásárolt, majd köztartozásokat felhalmozó cégek eltüntetése volt. Ebben az egykori ügyletben gyakorlatilag a Fidesz összes alapító atyjának rokonsága nyakig benne volt. A többi között a magát morális magasságnak mondó Kövér László testvére, az ugyancsak jelentős köztatozásokat maga után hagyó nyomda tulajdonosa, Kövér Szilárd. Ekkoriban írta az akkor még nem bezárt Népszabadságba a Fideszből ideiglenesen kiábrándult és a pártot is elhagyó Bayer Zsolt, hogy azért lett elege a Fideszből, mert Simicska Lajos körül annyi volt a fegyveres őr, mint egy kokainbáró rezidenciáján, Kolumbia-alsón.

Simicska Lajos és Orbán Viktor viszonyának megromlása akkor vált nyilvánossá, amikor 2015. február 6-án Simicska azt mondta egy újságírónak: nyugodtan megírhatja, hogy Orbán egy geci. A négybetűs szó ezzel bevonult a magyarországi politikai szótárba, Simicska Lajos pedig, akkor még teljes médiabirodalmával – Magyar Nemzet, Hír TV – Orbán Viktor ellen fordult.

Akik nem kedvelik Orbánt és rendszerét, ekkor Simicskától várták a csodát. Különösen azok után, hogy Simicska az RTL Klubnak elárulta: Orbán az orosz Roszatom nevű vállalattal akarta megvásároltatni az RTL Klub nevű televíziós társaságot. Az üzlet nem jött össze, ám Simicska innen datálja Orbánnal történő szembefordulását.

Érthető volt hát a várakozás, hogy az egykori harcostárs ledobja Orbánra az atombombát. Ez azért is elképzelhető volt, mert Simicska mindent tud Orbánról. Igaz, ez fordítva is elmondható, ők ketten rengeteg „terhelőt” tudhatnak a másikról – már az is csoda, hogy még mindketten életben vannak.

A közvéleménynek az a része, amely nem rokonszenvezik Orbánnal és rendszerével, és emiatt a vezér bukását reméli, abban bízott, hogy Simicska majd kitekeri Orbán nyakát. Sokak számára ugyanis nyilvánvalónak tűnik, hogy Orbán zsarolható. És zsarolják is, például azokkal az állítólagos svájci bankszámlákkal, amelyek létéről egyre többet beszélnek az emberek. Sokan hittek abban, hogy Simicska képes megsemmisítő csapást mérni Orbánra. Az indítéka megvolt hozzá, és csak a megfelelő alkalomra várt.

Ám akik ebben reménykedtek, csalódtak várakozásaikban. A 2018-as, Fidesz-győzelemmel zárult országgyűlési választás után, Simicska sorra feladta hadállásait, visszavonulót fújt és végül kapitulált. Orbán nagylelkűnek mutatkozott a barátból lett legyőzött ellenséggel szemben, és szabad elvonulást engedélyezett a számára. (Vagyonának nagy részét megtarthatta.) Simicska visszavonult a kecskéi és a juhai közé, mostantól pedig átnyergelt a lovakra.