Sinopharm a legidősebbeknek először, másodszor... és harmadszor is 

NVZS 2021. augusztus 17. 16:18 2021. aug. 17. 16:18

Gazdálkodni kell az oltóanyaggal – ezt üzente korábban Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter, ukázát pedig tettek követték. A hivatalos tudósítások szerint  Sinopharmmal oltottak a hétvégén több szociális intézményben, idősotthonban. Legalábbis az MTI egy szociális intézményben készült képéhez azt írta: a kínai vakcina „harmadik adagja fecskendőkben előkészítve az oltáshoz”. „A tisztességes szakmai állásfoglalás szerint a 65-70 felettieknél a Sinopharm 50-70 százalékban hatásos csupán, miközben semmi rendes kísérlet – mármint a magyarországi emberkísérleten kívül – nincs is a vakcina hatásosságának a felmérésére” – hívta fel a figyelmet Falus Ferenc, aki szerint ez „magyarra lefordítva annyit jelent, hogy a készleteket el kell használni, bele kell nyomni valakibe, akár hat, akár nem hat. S ha szükséges, majd megkapja 4., majd pedig akár 5. oltásként is – feltéve, ha még életben lesz”.

Az MTI egyik, 2021. augusztus 1-jén kelt képes tudósítása szerint „A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik adagja fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a nagymányoki Váraljai ’Őszikék’ Szociális Intézményében” – amiből nem csak az derül ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben voltak olyan idősotthonokban és szociális intézményekben élő emberek, akiket az év elején nem a nemzetközi ajánlások szerint hatvan éven felülieknek is javallott Pfizererrel vagy Modernával, hanem az idősebb korosztály számára még a kínai gyártó által sem javasolt kínai Sinopharmmal oltottak be. 

„Az idén januárban azért adták a Pfizert, majd később a Modernát, mert akkor még nem volt más vakcina, de menet közben megjött a Sinopharm, s valószínűleg azt kaptak azok, akik az első Pfizer/Moderna-szórásból kimaradtak” – mondta portálunknak Falus Ferenc. 

Mikor, kinek jut

A korábbi országos tiszti főorvos szavait egyébként alátámasztják a sajtóban, illetve a koronavirus.hu-n fellelhető korabeli cikkek. Egy január 7-i keltezésű anyag számol be arról, hogy „az idősotthonokban is elkezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása, elsőként az ország négy legnagyobb létszámú bentlakásos intézményében kapják meg a vakcinát”. Majd január közepén már arról szóltak a tudósítások, hogy „január 16-tól a Pfizer-BioNTech mellett a Moderna vakcináit is használták az oltások során”. Éppen egy hónappal később tudhattuk meg, hogy megérkeztek az első Sinopharm-szállítmányok Magyarországra, majd arról szóltak a hírek, hogy tulajdonképpen a szállítmányok megérkezése után rögvest elkezdtek vele oltani. Ekkor ugyan nem domborították ki a hatóságok, hogy az idősotthonokban és szociális intézményekben is használják majd a Sinopharmot, ám mint utóbb kiderült, használhatták.

És akkor most – a hivatalos magyar hírügynökség híradása szerint – vannak olyan idősek és elesettek, akik harmadik oltásként is a kínai vakcinát kapják. Az tény, hogy a Müller Cecília által a harmadik oltásra kiadott hivatalos útmutató szerint két Sinopharm után is lehet 3. oltásként ugyanezt beadni (érdekes módon, ez az egyedüli vakcina, amit harmadikként is beadhatónak mondanak minden más oltásfajta után), miközben azonban a szakértők ezt nem javasolják.

Falus mindenesetre nem hallott még olyan vizsgálati eredményekről – még szerbiairól sem –, amelyek azt mutatnák, hogy a harmadik oltástól beindult-e a védettsége annak, akinek korábban az első kettőtől nem indult be (megjegyzés.: Szerbia volt még az az európai ország, amely Magyarország mellett tömegesen adta be idősebbeknek is a SInopharmot, s ahol utólagos vizsgálatokat is végeztek-végeznek.) Mindenesetre tisztességes szakmai állásfoglalás szerint a 65-70 felettieknél ez a kínai vakcina 50-70 százalékban hatásos csupán, s nincs rendes olyan kísérlet, („mármint a magyarországi emberkísérleten kívül”), amely azt mutatná, hogy ebben a korosztályban jó lenne ez a vakcina. 

„Akárhogyan is, harmadik oltásként nem kellene nekik ismét Sinopharmot adni” – szögezte le Falus. A korábbi országos tiszti főorvos ugyanakkor megvilágította a kormány lehetséges motivációját. Mint emlékeztetett, Kásler azt is mondta, hogy gazdálkodni kell az oltóanyaggal, „ez pedig magyarra lefordítva annyit jelent, hogy a készleteket el kell használni, bele kell nyomni valakibe, akár hat, akár nem hat. S ha szükséges, majd megkapja 4., majd pedig akár 5. oltásként is – feltéve, ha még életben lesz”.

Mint két hete portálunk kiszámolta: Sinopharmból Dunát lehet rekeszteni. A megvásárolt 5,2 millió dózisból (ami 2,6 millió ember beoltására elég) összesen nem egészen 2,1 millió adagot adtak be (ami valamivel több mint egymillió embert jelent) Tehát leszámítva azt a mennyiséget, amit a kormány elosztogatott a külföldi partnereknek, még mindig legalább 2,5-3 millió dózist tárolnak raktárakban.

Ez amúgy elképesztő mennyiségű forint felesleges kidobását is jelenti egyben, hiszen adagonként – hírek szerint – 11500 forintot fizetett érte a magyar költségvetés. (S akkor nem számoltuk még a tárolás költségeit.) Merthogy csillagászati áron (az összes vakcina közül messze a legdrágábban) vásárolták milliószámra a Sinopharmot Kínától, mégpedig úgy, hogy annak nem volt európai engedélye. Majd pedig úgy kezdték el tömegesen oltani vele a hatvan évnél idősebb magyarokat, hogy maguk a gyártók, a kínaiak sem ajánlották az idősebbek oltására. Utóbb ki is derült, hogy a beoltott hatvan+ korosztály legalább negyedének a szervezetében nem alakult ki a védettség. Erre „válaszul” hirdette meg a kormány a harmadik oltás lehetőségét – de nem csak az érintetteknek, hanem mindenkinek.