Sok a nyitott kérdés, válaszokat nem kapunk...

HírKlikk 2018. november 21. 09:16 2018. nov. 21. 09:16

A Gruevszki ügyben mély hallgatásban van a magyar kormány. Ma reggelig csak a Magyar Időkből, illetve Nikola Gruevszki  Facebook bejegyzéséből tudható, hogy megkapta a menedékjogot a jogerősen elítélt, börtönbüntetés elől menekülő volt macedón kormányfő.  Ez utóbbira reagált Szkopje, kemény hangú közleményben. Mi sem kaptunk válaszokat Budapesttől, a macedón miniszterelnöki hivatal legalább udvariasan válaszolt. Térképen megmutatjuk, hogyan menekült Gruevszki Magyarországra.

„Република Македонија е правна држава во којашто владеат законите. Секој оној за којшто се докажало дека ги прекршил законите и секој оној за којшто има правосилна пресуда, ќе одговара за своите постапки“, стои во соопштението.” – ezt a figyelmeztetést macedónul is tartalmazza a Szkopje által, a Nikola Gruevszki menekültstátuszának megadására reagáló hivatalos angol közlemény. Csak úgy, a nyomaték kedvéért. S hogy mit is jelentenek ezek a sorok? Lefordítva a következőket: A Macedón Köztársaság egy törvénytisztelő ország, ahol betartják a jogszabályokat. Mindenkit felelősségre vonnak, akiről bebizonyosodik, hogy megszegte a törvényeket és akiket bírósági ítélettel vontak felelősségre cselekedeteiért”. A dokumentumot nem sokkal azután adtak ki, hogy Budapesten nyilvánosságra került a rekordgyorsasággal megszületett pozitív döntés a köztörvényes bűncselekményért két év börtönbüntetésre elítélt, négy további jogi eljárásban érintett, Orbánnal jó viszonyt ápoló Gruevszki menekültkérelmére. A dokumentum egyébként nem a magyar sajtójelentésekre, s nem is hivatalos magyar értesítésre reagál (azaz vélhetően ilyen nem is volt tegnap estig), Gruevszki Facebook bejegyzésére hivatkozik, amelyben világgá kürtölte, hogy megkapta a menekültstátuszt Magyarországon.

A kemény hangú közlemény határozottan elutasítja Gruevszki vádjait, melyek szerint az élete veszélyben lett volna, s leszögezi: a volt miniszterelnök rendőrségi védelem alatt állt (ahogy az volt kormányfőnek dukál), és soha fenyegetés nem érte. Nem érte továbbá semmilyen politikai zaklatás, s életét sem fenyegették kormányzati intézmények részéről. Gruevszkinek egyetlen célja volt: megmenekülni az igazságszolgáltatás elől.

Megjegyzendő, hogy még a macedón Helsinki Bizottság is így látja a helyzetet. Az Indexnek nyilatkozva Uranija Pirovszka igazgató leszögezte ugyanis: „Gruevszki nem állt támadások célpontjában, nincs olyan ügy, amelyben ő lenne az áldozat. A bírósági eljárásokban, amelyekben ő a vádlott, nem találtunk olyan eljárási hibát, vagy bármilyen intézkedést, amely ne felelt volna meg a jogszabályoknak. A menedékkérelmének a jóváhagyása ezért megalapozatlan” – mondta az Indexnek Pirovszka.

A hivatalos szkopjei közleményre visszatérve: a dokumentum szerint Macedónia benyújtotta kiadatási kérelmet, amelyet a Gruevszki ellenes eljárás és a teljes bírói ítélettel egészítettek ki.   A macedón kormány elvárják a magyar hatóságoktól, hogy feltétel nélkül, a nemzetközi joggal összhangban, az EU és a NATO tagjaként küldje vissza Gruevszkit Macedóniába, hogy ott leülhesse jogerős büntetését.

Tény, a kiadatási kérelem benyújtásáról korábban nem volt információ, sőt, előzőleg még azt jelezte Szkopje, hogy a dokumentum még csak készül. Erre alapozva – és még a menekültstátusz iránti kérvény megadása előtt – tettünk fel tegnap egy sor kérdés a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztériumnak – amelyre annyit sem reagáltak, hogy bakfitty. Mást nem tehetünk, mint hogy lehozzuk a kérdéseket, megígérve, hogy amint válaszokat kapunk, azokat közzétesszük.

Íme, a tegnap napközben a tárca sajtóosztályára írásban eljuttatott kérdéseink:

  1. Megérkezett-e Budapestre a hivatalos macedón kiadatási kérelem?
  2. Valóban megszületett-e – ahogy a Magyar Idők írta ma – Nikola Gruevszki menekültkérelmének az elbírálása? Mi a döntés?
  3. Macedón lapértesülések szerint telefonon beszélt a két ország belügyminisztere is. Meg tudják-e ezt erősíteni, illetve milyen egyéb hivatalos kontaktusok voltak a két ország között a Gruevszki-ügyben az ismert külügyminiszteri telefonbeszélgetésen túl?
  4. Van-e tervbe véve bármilyen szintű kormányzati találkozó Magyarország és Macedóni aközött a Gruevszki-ügy kapcsán az elkövetkező időszakra?
  5. Milyen papírokkal érkezett Budapestre Gruevszki? Útlevele nem volt, a személyi a magyar-szerb határ átlépésére nem alkalmas, viszont schengeni határ lévén valamit fel kellett mutatnia a szerb-magyar határon. Vagy hivatalos okmány nélkül jött be? Esetleg kapott a magyar hatóságoktól egy „menlevelet” vagy ahhoz hasonló egyszeri belépésre jogosító okmányt? Vucic szerb elnök szerint a magyarok Tiranában adtak neki okmányt. Igaz ez? Ha igen, milyet?
  6. Voltak-e előzetes egyeztetések a magyar-albán, a magyar-montenegrói és a magyar-szerb kormányok/szervek/hatóságok között Gruevszki átengedéséről, útjáról?
  7. Vucic ma azt mondta Belgrádban, hogy két magyar állampolgár kísérte át Gruevszkit a macedón-albán határon. Önök mit tudnak erről? Diplomaták/a nagykövetségek munkatársai voltak? A szkopjei követségen vagy a tiranai követségen, esetleg másutt dolgoznak?

A magyar minisztérium még annyit sem tett meg, hogy visszadobja a kérdéseket.

Ugyanakkor a macedón miniszterelnökségi szóvivő legalább udvariasságban jobban vizsgázott. Mile Boshnjakovski a Sztárklikk által feltett kérdésekre legalább reagált, még ha nem is mondott vele semmit. Azt válaszolta, hogy nem tudnak reagálni sajtójelentésekre, még mindig várják a magyar kormány hivatalos információit.

Jól áttekinthetően, időben és térben is elhelyezve térképen szemlélteti a balkaninsight.com Nikola Gruevszki menekülését Macedóniából. Annyi megjegyzés az alábbi térképhez, hogy annak készítése óta kiderült, hogy Gruevszki a macedón-albán határt két magyar állampolgár kíséretében személyi igazolvánnyal lépte át, illetve Horgosnál egy, Tiranában számára kiállított dokumentummal jutott be Magyarországra. Mindvégig magyar diplomaták kísérték, a magyar állam tulajdonában lévő diplomata személgépkocsikkal. Minderről egyébként Aleksandr Vučić szerb elnök számolt be tegnap Belgrádban.

Forrás: http://www.balkaninsight.com/en/article/vucic-serbia-had-no-grounds-to-arrest-gruevski-11-20-2018

Mint a térképen is látható, a börtönbüntetése letöltésének megkezdése elől menekülő volt macedón miniszterelnökkel ügyvédje november 8-án még Szkopjéban találkozott – azután tűnt csak el. November 11-én érkezett meg az albán fővárosba, ahol a tiranai magyar nagykövetségen hivatalosan is menedékjogi-kérelmet nyújtott be. Ugyanaznap este 7:11 perckor belépett Montenegróba, majd 10:16 perckor Szerbiába Mindkét határátkelőhelye neve ismert. A Balkan Insight térképe szerint végül a következő nyom november 13-i: Gruevszki akkor posztolt a Facebookján, hogy Magyarországon van.

Szerző: NVZS