Sok hajléktalan külföldön keres jobb ellátást

HírKlikk 2024. május 18. 16:10 2024. máj. 18. 16:10

Mintegy 5-6 százalékkal kevesebb a hajléktalan Magyarországon, mint az elmúlt években, ugyanakkor a továbbra is az utcán élők között mind több a beteg, idős ember. 

A Menhely Alapítvány sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a csökkenést szakértők egyértelműen a munkaerőpiaci helyzettel magyarázzák. Több területen akkora a munkaerőhiány, hogy már azokat is felveszik, akiket korábban elutasítottak volna, ráadásul sokszor már szállást is kínál a foglalkoztató. Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a Népszavának elmondta: az utcán élők számának csökkenésében az is szerepet játszik, hogy sokan külföldre mennek, ahol a szállókon jobb körülmények közé kerülnek.

Új jelenség, hogy nagyobb számban válnak hajléktalanná 65-70 évesek. Ezres nagyságrendben vannak emberek ilyen élethelyzetben. Minden tizedik hajléktalan elmúlt 70 éves – mondta Gurály Zoltán, a kutatás koordinátora. Többségük átmeneti szállón vagy éjjeli menedékhelyen él, rossz fizikai és mentális állapotban. – Azt sem tapasztaltuk eddig, hogy az idősek közül többen maguktól jönnek, mert már nem tudnak egyedül megélni. Arra is van példa, hogy család hoz be idős embereket, mert már nem tudják ellátni, eltartani őket. Sürgős feladat lenne a méltó időskor biztosítása a beteg, munkaképtelen emberek számára – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom