Sok hiányosságot tárt fel a háziorvosok ellenőrzése – már ha egyáltalán volt rendelő a megadott címen

HírKlikk 2024. április 25. 06:25 2024. ápr. 25. 06:25

Csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése – derült ki a Belügyminisztérium adataiból. A bejelentés nélkül érkező ellenőrök ugyanis számos esetben nem találtak rendelést, sőt, rendelőt sem.

Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat – írja a Népszava

Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

A lap emlékeztet rá, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már tavaly létrehozta az „ellenőrzésfelügyeleti szolgálatot.” A szervezet feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok ellenőrzéseit, s feltárja a betegellátás hibáit.

Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron – ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

A váratlanul érkező ellenőrök több hiányosságot találtak: így például számos esetben nem folyt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban, esetenként rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen.

Tavaly tavasszal Körösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási főosztályvezetője az ellenőrzésekkel kapcsolatban konkrét példákat is hozott a Magyar Nemzetben. Ezek között mesélt arról, hogy Somogy megyében három rendelőt kerestek fel, és egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt, de ezek közül hat címe egy-egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház volt.

Az első vizsgálat tapasztalatai után a NEAK úgy döntött, hogy azoknál a három-négy telephelyet működtető szolgáltatóknál, amelyeknél súlyos hiányosságokat találtak, utóellenőrzést végez. Az utóellenőrzéssel még mindig 12 százaléknyi rendelőt nem találtak meg az orvosi ellátás helyéül megnevezett címen. Az ellenőrzés időpontjában pedig a szolgáltatók csaknem 40 százalékánál a rendelés idején nem volt ott az orvos. Előfordult olyan is, hogy a betöltetlen körzetekben helyettesítők nem a helyettesített praxisban kezelték a pácienseket, hanem a saját rendelőjükben, ahová a betegeket önkormányzati kisbuszokkal szállították oda.

Forrás: Népszava