Sokat romlott az ukrán erők helyzete a fronton a hadsereg főparancsnoka szerint

HírKlikk 2024. április 14. 09:00 2024. ápr. 14. 09:00

Olekszandr Szirszkij azt írta a Telegramon, hogy az orosz támadásokat a szokatlanul meleg és száraz idő is segíti.

Sokat romlott az ukrán csapatok helyzete a fronton az elmúlt pár napban – az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint. Olekszandr Szirszkij közölte, hogy a szokottnál melegebb idő kedvez az oroszoknak, a tankjaik könnyebben tudnak haladni a szárazabb talajon, és ezért a korábbinál is hevesebb támadásokat indítanak – írja az Euronews.

Bahmuttól nyugatra különösen intenzív harcok dúlnak. Az orosz erők Csasziv Jar elfoglalásával próbálkoznak, és közben a néhány kilométerre lévő Bohdanyivka nevű faluban is komoly összecsapások vannak. Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával – írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. Kijev szerint a város már „állandó tűz alatt van".

Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a „leginkább problémás" övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. Hozzátette, hogy ismét felmerül „az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén." „Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget" – szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.

Németország Patriot rakétarendszert küld Ukrajnába

Az elmúlt napon kilenc ukrán megye ellen intéztek légitámadásokat az orosz hadsereg egységei. A légvédelem egyre kevésbé tudja hatástalanítani az orosz csapásokat a fokozódó lőszerhiány miatt.

Németország bejelentette, hogy egy Patriot rakétarendszer mielőbbi átadásával próbál javítani a helyzeten. Az ukrán hadsereg nehézfegyverzet híján, egyre nagyobb mértékben támaszkodik az olcsó és tömegesen bevethető kis drónokra, amelyekből rengeteget gyártanak Ukrajnában is.

„Az ukrán városok és létesítmények elleni orosz terror mérhetetlen szenvedéseket okoz" – mondta Boris Pistorius védelmi miniszter, amikor bejelentette az újabb Patriot-rendszer Ukrajnába küldését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a német segítségért.

Civilek halhattak meg egy ukrán támadásban

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett vezetője szombaton közölte, hogy ukrán tüzérségi támadásban Tokmak városban meghalt tíz civil, közöttük három gyermek. Jevgenyij Balickij szerint a péntek éjjeli csapásban további tizennyolc ember megsebesült, őket kórházban ápolják.

Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy öt ház dőlt össze részlegesen. Rogov beszámolója szerint több ember megsebesült ukrán rakétatámadásokban a szintén orosz kézen lévő Luhanszkban is. A rakéták egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be, három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott – írta Telegram-csatornáján Rogov.

Ukrán médiajelentések szerint ez a támadás egy katonai egység és a gyár közelében lévő katonai járművek ellen irányult.

Forrás: Euronews