Soron kívüli oltást követel a bölcsődei dolgozóknak a szakszervezet

HírKlikk 2021. március 5. 12:50 2021. márc. 5. 12:50

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés tényleges soron kívüli végrehajtását várja el a kormánytól.

A BDDSZ pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a soron kívüli oltást és tesztelést a jövő hétfőn életbe lépő járványügyi szigorító intézkedések, illetve a bölcsődék nyitva tartása miatt várják el.

„Az oltás biztosítása és a tesztelés a jelen helyzetben a bölcsődei dolgozók számára az állam kötelessége függetlenül attól, hogy a bölcsődék fenntartói jogait ki gyakorolja" – hangsúlyozták.

Közölték azt is, a három év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek.

A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem másfél méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen testközelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen.

Az Európai Bizottság 2020 nyarán publikált oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájában az elsőbbséget élvező csoportba tartozók közé sorolta azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a fizikai távolságtartásra; a bölcsődei dolgozók is ebbe a kategóriába tartoznak – hívták fel a figyelmet.

„A fentiek miatt elvárjuk a kormánytól – ha jogszabályban nem rendeli el a bölcsődék preventív zárását az esetleges ügyelet biztosítása mellett –, hogy a bölcsődében dolgozók esetében a Covid19 által fennálló biológiai kockázattal szembeni védelmét, a védőoltást, soron kívül biztosítsa" – áll a szakszervezet közleményében.

Forrás: MTI