Sorosék szerint az Orbánt agyondicsőítő film valójában Amerika-ellenes propaganda

HírKlikk 2022. január 31. 18:15 2022. jan. 31. 18:15

„A film agyondicséri az autokrata Orbán Viktort, ami valójában Amerika-ellenes propagandát jelent” – így reagált Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) Tucker Carlson legújabb dokumentumfilmjére, amelynek a címe „Magyarország kontra Soros: harc a civilizációért”. Carlsonnak ez már a sokadik provokatív húzása, a Fox News pedig a nevét adja ahhoz, hogy csatornáján dicsőítsék naiv módon a magyar politikust – idézi a véleményt a The Washington Post.

A Fox News Orbán Viktor oldalára áll az évek óta tartó ellenségeskedésben, miután a jobboldali, bevándorlás-ellenes miniszterelnök azt állítja, hogy Soros beleavatkozik a magyar politikába – olvasható az előfizetőknek szánt cikkben. A politikus megdöbbentette az európai partnereket, miután 2010 óta korlátozza a sajtószabadságot, újraírta a választási törvényt és saját céljainak megfelelően alakítja át az igazságszolgáltatást. Ennek ellenére, a republikánus exelnöktől, Donald Trumptól mégis méltatást kapott.

Carlson azt állítja, hogy Soros egyfajta háborút vív a Nyugat ellen és szövetkezik az Európai Unióval a magyar demokrácia megdöntésére, meg hogy a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül igyekszik felszámolni a nemzeti határokat, elűzni a demokratikusan megválasztott vezetőket, és helyükre a saját ideológiáját képviselő bábokat próbál ültetni.

Az OSF második számú vezetője azonban rámutatott: a szervezet több mint 30 éve segíti az eleven és befogadó demokráciákat. Olyan rendszereket karol fel, amelyekben a kormányok elszámoltathatóak a nép által. A jelek szerint azonban Carlsonnak inkább a tekintélyuralom, a média és a bíróságok foglyul ejtése, az urambátyám korrupció és az elcsalt választás felel meg. Laura Silber szerint az külön aggasztó, hogy a Fox News Kína és Oroszország szoros szövetségese mellé áll Közép-Európában.

A Nyílt Társadalom Alapítványok amerikai szervezetének igazgatója, a korábbi virginiai törvényhozó, Tom Perriello azt mondta, régi antiszemita közhelyekre és összeesküvés elméletekre épülnek a vádak az OSF ellen. Ám ők folytatják a küzdelmet azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat – szemben az olyanokkal, akik dezinformációja minden este milliókhoz jut el.