Sorra öli a magyarokat a légszennyezettség

HírKlikk 2020. január 19. 07:41 2020. jan. 19. 07:41

Évente már közel annyian halnak meg a világon légszennyezettség, mint dohányzás miatt. Magyarországon a rossz levegő lakosságarányosan kétszer-háromszor annyi áldozatot követel, mint a környező országokban.

Ma már ugyanannyian halnak meg a légszennyezettség, mint a dohányzás következtében: világszerte évente mintegy hétmillió ember – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára. A szmognak elsősorban szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati és onkológiai kockázatai vannak, de ma már azt is tudjuk, hogy különböző pszichiátriai betegségekre is hatást gyakorol.

A szakorvos elmondta: hazánkban lakosságarányosan kétszer-háromszor annyian halnak meg a légszennyezés miatt, mint a környező országokban, amelynek elsősorban az az oka, hogy Magyarország egy medencében fekszik, hegyek veszik körül, és sokszor van szélcsend. A légszennyezettségi világtérképen is látszik, mekkora jelentősége van annak, hogy egy ország a tengerparton fekszik-e, mint például Hollandia, ahol a tengeri levegő folyamatosan cseréli a szennyezettet. De jobb helyzetben van nálunk Ausztria is, ott erős a nyugati szél, ami szintén tisztítja a levegőt – magyarázta Losonczy György.

A krónikus betegségben szenvedőkön kívül, a gyerekek és a hatvan év felettiek vannak nagyobb veszélynek kitéve a szmog miatt – tette hozzá az orvos. Losonczy György hangsúlyozta azt is, hogy a légszennyezettségből származó fa- és szénfüst ugyanakkora mértékben tud krónikus tüdőbetegséget kiváltani, mint a dohányzás. A füst mellett, a levegőben található különböző gázok is ártalmasak az egészségre, ilyen a kéndioxid, a nitrogén­dioxid, az ózon és a szénmonoxid.