Strasbourgig mehet a szekszárdi plakátügy

HírKlikk 2019. október 10. 16:44 2019. okt. 10. 16:44

A strasbourgi emberi jogi bíróság elé kerülhet a szekszárdi önkormányzat időhúzása, pedig az Alkotmánybíróság szerint is ütközik a választási törvény az Alaptörvénnyel. Addig habozhat ugyanis egy önkormányzat a plakátolás engedélyezésével, amíg csak akar, ez viszont komoly visszaélésekre ad lehetőséget.

Az Alkotmánybíróság elutasította Bomba Gábor alkotmányellenességi indítványát, amit a Pécsi Ítélőtábla döntésével kapcsolatban adott be. Az ítélőtábla ugyanis úgy döntött, hogy Bomba nem helyezheti ki a plakátjait az önkormányzat tulajdonában lévő plakáthelyekre, csakis – ahogy arról a választási törvény rendelkezik – a tulajdonos írásbeli engedélyével.

Az Éljen Szekszárd Egyesület színeiben induló Bomba még augusztus 29-én kérte az önkormányzattól a plakátolási engedélyt, amit a mai napig bíráltak el.

A választási törvény az ilyen helyzetekről az alábbiak szerint rendelkezik:

144. § (4) Plakátot elhelyezni
a) magántulajdonban álló dolgon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő,
b) állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet.

Azt azonban nem mondja ki a törvény, hogy a tulajdonosnak mennyi idő áll rendelkezésére, hogy az engedélykérelmeket elbírálja, ez pedig korlátozhatja a véleménynyílvánításhoz való alkotmányos jogot.

Az Alkotmánybíróság döntése azt is jelenti, hogy a jogalkotók nem biztosítottak garanciát arra nézve, hogy a beadott kérelmeket határidőre kötelező legyen elbírálni, ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget. Ezért a testület döntésében felszólította az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2019. december 31-ig tegyen eleget.

Ez pedig azt jelenti, hogy a mostani választásokra nem javítják már ki a választási törvény hibáját, így marad, ahogy van. Persze, megértenénk, de az a bökkenő, hogy a tavaszi EP-választások idején ugyanez a helyzet okozott már gondokat, akkor az MSZP és az NKM Áramszolgáltató Zrt. és az NKM Áramhálózati Kft. közötti csatározás egészen a Kúriáig jutott. Azt tehát nem mondhatjuk, hogy a törvény hiányosságáról nem tudtak a törvényalkotók, tehát lett volna lehetőség a választási törvény módosítására.

Az ügyben Bomba Gábort képviselő Litresits András a Hírklikknek elmondta, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróságon folytatják a küzdelmet igazukért.