Stummer János: a Pegasus-ügy szerintem a magyar Watergate- botrány

Millei Ilona 2021. július 20. 17:30 2021. júl. 20. 17:30

A nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagja, az MSZP-s Molnár Zsolt, az LMP-s Ungár Péter, és Stummer János, a bizottság Jobbikos elnöke Pintér Sándor nyilatkozatára hivatkozva, már ma elkezdte szervezni azt a bizottsági ülést, amelyre a fideszes többség nagy valószínűséggel nem fog elmenni. Az ellenzéki politikusok ugyanis úgy gondolják, a Pegasus-ügyben legalább a belügyminiszternek, aki azt mondta, áll a bizottság rendelkezésére, föl tudják majd tenni a kérdéseiket. Stummer János a Hírklikknek elmondta, most az a feladatuk, hogy kizökkentsék a kormányt a jelenlegi „tagadó létállapotból”. A hogyan tovább kérdésére is megvan a három „kötelékben repülő” ellenzéki bizottsági tagnak, Molnár Zsoltnak, Ungár Péternek és neki a válasza, de arról majd a „sosem volt” bizottsági ülés után fognak beszélni. Addig is folyamatosan napirenden akarják tartani ezt a dolgot. Egyébként elszántak, a jogállamiság keretein belül minden rendelkezésre álló eszközt be fognak vetni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt itt valójában, ez ügyben el fognak menni a falig. Ugyanakkor már gondolkoznak azon is, hogy egy kormányváltás után hogyan kell átalakítani a jogszabályi környezetet úgy, hogy ilyen „túlszaladásokra” ne kerülhessen sor Magyarországon. 

– Ön bizottsági elnökként már egyeztetett a bizottság ellenzéki tagjaival, a szocialista Molnár Zsolttal és az LMP-s Ungár Péterrel arról, hogy mielőbb összehívják a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését. Tegnap reggel értesítést küldött Halász Jánosnak, a Fidesz képviselőjének, azzal, hogy a „lehető legkorábbi időpontban” üljenek össze. Kaptak választ tőle?

– Mi már vasárnap közleményben jeleztük, hogy össze fogjuk hívni ezt az ülést, és igen, írtam egy levelet Halász Jánosnak, hogy akarunk egy rendkívüli ülést. Megkérdeztem a levélben azt is, hogy mikor van az a legrövidebb időpont, amikor a fideszes többség biztosítani tudja az ülés határozatképességét. Erre a levélre Halász János nekem, mint a bizottság elnökének nem válaszolt. Ehelyett a Fidesz még tegnap délután kiadott egy közleményt, hogy ez az ügy politikai hangulatkeltés, és alapvetően nincs itt semmi látnivaló. Erre reagálva – függetlenül a fideszes nyilatkozattól – mi már a mai napon elkezdtük szervezni a bizottsági ülést, a szervezés jelenleg is zajlik. Mert hiába mondta azt a bizottság Fidesz-KDNP-s többsége, hogy ők nem jönnek el, mi látva azt a Pintér Sándor nyilatkozatot, hogy ő nagyon szívesen áll a bizottság rendelkezésére –  kihasználva ezt az egymás közötti meg nem értést –, ezt a bizottsági ülést nyélbe fogjuk ütni. Hogyha határozatképtelen lenne – amire azért meglehetősen komoly esély mutatkozik –, mi akkor is megpróbáljuk majd a remélhetőleg megérkező belügyminiszternek a kérdéseinket föltenni.

– Hogyan tovább, ha a Fidesz akadályokat állít a továbbiakban az ügy kivizsgálása elé?

– Én nem szeretnék elébe menni a dolgoknak. Nekünk most az a feladatunk, hogy folyamatos nyomás alatt tartsuk a kormányt, és kimozdítsuk ebből a „tagadó létállapotból”. Ehhez folyamatos presszió kell. Akkor, amikor a bizottsági ülésre sor kerül majd, Molnár Zsoltnak, Ungár Péternek és nekem már nyilván megvan a válaszunk a hogyan és merre tovább kérdésére. De erről majd akkor fogunk beszélni, amikor erre a „sosem volt” bizottsági ülésre sor kerül. Addig is folyamatosan napirenden akarjuk tartani ezt a dolgot. 

– Ön már nyilatkozta, hogy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását is fontolgatják az ügyben…

– Ez így lesz. Ha létrejön, mi, a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai, közös nyilatkozatban fogjuk majd nyilvánosságra hozni. Ugyanis mi hárman, Molnár Zsolttal, Ungár Péterrel „kötelékben repülünk”, mert így több esélyünk van, együtt tovább el tudunk jutni. Egyébként ahhoz, hogy egy ilyen vizsgálóbizottságot kezdeményezni tudjunk, az Országgyűlés egyötödének a beleegyezése szükséges. Ennek zajlanak az előkészületei.

– Ön azt is mondta, feljelentést tesz rövidesen ismeretlen tettes ellen…

– Ez tegnap délután meg is történt. Három olyan btk-s passzust találtunk, amire az eddig rendelkezésre álló információk alapján feljelentést lehet tenni. Az egyik a személyes adattal való visszaélés, a másik a tiltott adatszerzés, a harmadik pedig az információs rendszer, vagy adat megsértése. Mindhárom büntetőjogi passzus, mindháromban megtettem a feljelentést. 

– A magyar kormány vasárnap este az üggyel kapcsolatban a Washington Postban közleményt adott ki. Abban többek közt azt írták, „Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatszerzésről.” A közleményben a kormány világossá teszi, a magyar állam egy demokratikus jogállam, ahol mindig, minden a törvényeknek megfelelően történik. Önnek mi erről a véleménye?

– Az eddig rendelkezésre álló információk alapján, itt valójában az történhetett, hogy esetenként pártpolitikai alapon figyeltek meg egyes újságírókat, közéleti embereket, ügyvédeket. Ezért is nem véletlen, hogy az utóbbi egy napban én már konzekvensen a magyar Watergate-botránynak nevezem. Nem a lehetséges kifutása miatt, hanem azért, mert tényleg pártpolitikai alapon történhetett a megfigyelés. És kevéssé tudom elképzelni, hogy erről a magyar kormánynak nem volt tudomása. Megerősíteni nem tudom, mert ilyen információk nincsenek a birtokomban, de hát elég élénk fantázia kell ahhoz, hogy az ember azt gondolja, ha ilyen történt, erről a magyar kormányban nem tudtak.

– A nyomást ebben az ügyben meddig akarják fenntartani, hisz' tudjuk, a Fidesz ilyen szempontból elég ellenálló…

– A kincstári válasz, hogy ameddig lehet. A Fidesz jogállamra hivatkozik, mi meg úgy vagyunk vele, hogy ami még a jogállami keretekbe belefér, addig tényleg a falig el fogunk menni ebben az ügyben. Minden rendelkezésre álló eszközt be fogunk vetni annak érdekében, hogy egyrészt kiderüljön, mi történt itt valójában. Azt mindenkinek a saját képzelőerejére bízom, hogy meddig fogunk eljutni… Másrészt nekünk már most is úgy kell dolgoznunk, hogyha kormányváltás lesz, akkor miként kell átalakítani ezt a jogszabályi környezetet úgy, hogy ilyen „túlszaladásokra” ne kerülhessen sor Magyarországon. Erről egyébként kevesebbet beszélünk, mint kellene, de, ha ilyen történt, akkor azért történhetett, mert ezek a szabályok egyszerűen túl tágan és lazán értelmezhetőek. Azok a szervek pedig, amelyeknek az lenne a dolguk, hogy hivatalból megakadályozzanak ilyen tiltott információ-gyűjtést, politikai és más okokból ezt a szerepüket nem tudták betölteni. Ezzel nekünk dolgunk és feladatunk van.

Ungár Péter: politikai célokra az előző rendszerben használták a szolgálatokat

Telefonon utolértük Ungár Pétert is. A nemzetvédelmi bizottság LMP-s tagja azt vetette fel, játsszunk egy olyan játékot, hogy a tegnapi nap folyamán minden kormánytag igazat mondott. És, bár tudja, hogy ez nehéz kiindulás, de kezdjük ezzel. Ha így van, akkor a következő történt: Pintér Sándor azt mondta, hogy jogtalan megfigyelés nem történt Magyarországon. Varga Judit azt, hogy néha szükség van ilyen eszközökre, Szijjártó Péter meg azt, hogy nem tud semmiről. De ő mindig mindenre ezt mondja. Ha végiggondoljuk, ez azt jelenti, hogy miniszteri engedéllyel a szakszolgálatok használták ezt az alkalmazást arra, hogy újságírók, üzletemberek, egyéb közéleti szereplők, polgármesterek adataihoz hozzáférjenek. Tehát egyértelműen politikai célokra használták a szolgálatokat. Politikai célokra a szolgálatokat az előző rendszerben használták. 

Hozzátette, azt nem tudja, mi fog történni. Az biztos, hogy hétfőn lesz a nemzetbiztonsági bizottság következő ülése, amire a fideszesek nem fognak elmenni, ezt már bejelentették. Ungár Péter hozzátette: „nem fogjuk ennyiben hagyni, mi tovább fogunk menni ebben az ügyben. Vannak dolgok, amiket végig fogunk gondolni, de azokat nem mondanám el, mert azt akarom, hogy meglepetés legyen a Fidesznek.” Azt pedig, hogy Pintér Sándor belügyminiszter azt írta: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén Szél Bernadett független képviselő konkrét kérdéseit is kész megválaszolni, már egy jó kezdetnek tartja. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén pedig ki fog derülni, hogy a fideszes képviselők bejöttek-e a munkájukat elvégezni, vagy nem.