Sulyok Tamás meglátogatta Karsai Dánielt

Németh-Kállai Szilvia 2024. május 22. 20:30 2024. máj. 22. 20:30

A köztársasági elnök szerdán délelőtt felkereste otthonában a gyógyíthatatlan ALS beteg alkotmányjogász-ügyvédet – számolt be róla Karsai Dániel közösségi oldalán. Az államfő a kegyelemi jogkörről szóló kérvényére egyelőre érdemben nem reagált, de ígéretet tett, hogy írásban minden érvre kiterjedő választ ad. Eközben kiderült, hogy egy nemzetközi jogvédő szervezet február vége óta az életvégi döntéshez való jog uniós szintű legalizálásához gyűjt aláírást. 

„A mai napon találkoztam Sulyok Tamás köztársasági elnök úrral. Nagyon köszönöm, hogy az elnök úr partner volt abban, hogy a találkozónkra nálam kerüljön sor, mert a fizikai állapotom már mást nem tesz lehetővé” – írta Karsai Dániel Facebook oldalán.

A találkozón ott volt Sulyok Tamás kolléganője, a gyógyíthatatlan ALS beteg testvére és az ápolója is. Ahogy az alkotmányjogász-ügyvéd fogalmazott, a „beszélgetés empatikus légkörben zajlott” és úgy tűnt, „az elnök urat őszintén megérintette” Karsai Dániel állapota.

Miként arról a Hírklikk is beszámolt az új köztársasági elnöktől is azt kérte a romló állapota miatt az ügyvédi munkától visszavonult alkotmányjogász, mint az elődjétől Novák Katalintól: részesítse kegyelemben azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Arra kérte, hogy tegyen erről nyilvános nyilatkozatot Sulyok Tamás.

A szerdai találkozón a kegyelmi jogkor gyakorlásával kapcsolatos kezdeményezés is szóba került. „Én röviden összefoglaltam az álláspontom. Az elnök úr egyelőre érdemben nem reagált, de ígéretet tett, hogy írásban minden érvre kiterjedő választ ad” – számolt be a találkozóról Karsai Dániel.

Márkovics Ákos, az alkotmányjogász-ügyvéd ápolója a Magyar Hangnak elmondta, hogy több, mint fél órás beszélgetés volt a köztársasági elnök és Dániel között. Úgy látta, hogy a beteg nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő otthonában látogatta meg.

„Az ALS engem türelemre is tanít, úgyhogy türelmesen várom az elnök úr remélhetőleg pozitív válaszát” – fogalmazott közösségi oldalán Karsai Dániel, aki egy korábbi posztjában felhívta a figyelmet arra is, hogy Franciaországban nemrég benyújtották az életvégi döntésekről szóló törvényjavaslatot, amelyet május 27-én kezdi tárgyalni a francia Nemzetgyűlés.

Közben az is kiderült, hogy február 27-én az EUMANS nemzetközi jogvédő szervezet petíciót kezdeményezett az Európai Unió Parlamentjének címezve. A petíció tárgya az életvégi döntéshez való jog uniós szintű legalizálása. Így bízva abban, hogy ebből a szempontból is megindul a párbeszéd, „az európai parlamenti választáson induló szervezetektől, de főként listavezetőiktől tisztelettel (a legkomolyabban)” azt kérdezte: 

  • Támogatják a kezdeményezést?
  • Ha igen, miért? 
  • Ha nem, annak mi az oka?” 

Karsai Dániel reméli, hogy a petícióhoz – amit ezen a linken lehet elérni – is minél többen csatlakoznak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom