Sulyoknak az a dolga, hogy áldását adja mindenre, amit Orbán akar

HírKlikk 2024. február 29. 17:50 2024. feb. 29. 17:50

Sulyok Tamás lett Orbán Viktor új hivatali pecsétnyomója. Stockholmban, Brüsszelben és a Washingtonban már nagyon várják, hogy szentesítse a svédek NATO-belépésének magyar okmányát, a tisztség már csak ezért sem maradhatott sokáig üresen a kegyelmi botrány után.

A személycsere olyan nyugtalanságról árulkodik a Fideszen belül, amilyen régen nem mutatkozott a kormánytáborban – írta a Süddeutsche Zeitung. Novák Katalin – nyilvánvalóan kabinettagok nyomására – futni hagyott egy embert, aki közreműködött a pedofil ügy eltussolásának kísérletében. A miniszterelnök, aki a történtek miatt úgy érezte: veszélyben a nemzeti-konzervatív családpolitika hitele, még a hét elején is azon volt, hogy csillapítsa az érzelmeket, amelyek még a saját támogatói körében is magasra csaptak.

Sulyok feltehetően nem okoz csalódást Orbánnak, aki stabilitást és folyamatosságot vár tőle. Már az egyetemen az volt róla a vélemény, hogy csendes, szerény. Az Alkotmánybíróság élén nem tűnt ki azzal, hogy ellensúlyt képezne a hatalommal szemben, amely éveken át fokozatosan leépítette az igazságszolgáltatás függetlenségét. A testület még csak nem is módosította a hivatalos irányvonalat.

Ellenben támogatta például a különleges gazdasági övezetek megteremtését, amelyek arra szolgálnak, hogy elvegyék az adóbevételeket az ellenzéki kézen lévő településektől. Abban sem talált semmi kivetnivalót, hogy a legutóbbi választások előtt a Fidesz a Covid-oltás céljára összegyűjtött címlista segítségével juttatott célba kampányüzeneteket. A testület úgy értékelte, hogy a kormánynak kötelessége a polgárokat támogatni.

Az új államfő azt hangoztatja, hogy nem érdekli a politika, de ez nem is gond, amikor a feladata az, hogy aláírásával áldását adja mindenre, amit az Országgyűlés és a kormány elhatározott.

(A Süddeutsche Zeitung cikke csak előfizetők számára olvasható.)