Súlyos szabálytalanságokat talált az ÁSZ az egészségügyi szakdolgozói kamara működésében

HírKlikk 2019. szeptember 17. 17:25 2019. szept. 17. 17:25

Szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ az egészségügyi szakdolgozói kamara működésében.

 Warvasovszky Tihamér elmondta, hogy kötelező a kamarai tagság ezen szakmák gyakorlóinak és a kamarák működési költségeiket döntő mértékben a tagdíjbevételekből és vállalkozási tevékenységből fedezik. Úgy fogalmazott, hogy a  köztestület "nagyon sok embert érintő" közfeladatot lát el, ezen kívül hatósági jogkörben is eljár, továbbá képviseli tagok jogait és érdekeit. Hangsúlyozta, hogy ezért "társadalmi elvárás a közpénzek értékelvű, rendeltetésszerű felhasználása".     

A számvevőszék alelnöke hangsúlyozta: az ÁSZ ellenőrzései feltárták, hogy a kamara a tagdíjkövetelések beszedésére nem intézkedett, így a törvényben előírt feladatát nem látta el.     

Az ellenőrzés részleteiről szólva Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője ismertette: a MESZK országos szervezetének belső szabályozási rendszerének kialakítása nem volt szabályszerű, a gazdálkodás nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá számlarendet sem készítettek.

A tagdíjkövetelések nyilvántartása és beszedése nem volt szabályszerű, azok beszedésére, illetve a tartozók szankcionálására nem intézkedtek - tette hozzá. Elmondta, hogy a tagok száma a 2015-ös 102761-ről 2017-ra 116557 főre nőtt.     

Elhangzott, hogy a tagdíjkövetetéseket az egyszerűsített éves beszámoló mérlegeiben nem mutatták ki, így a kamara országos szervezetének beszámolója nem valós adatokat tartalmazott. Annak közzétételével pedig a közvéleményt és a kamarai tagságot is megtévesztette - hívták fel a figyelmet.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy 2015. és 2017. közötti időszakban összesen 90,8 millió forint összegű költségvetési támogatás felhasználásának nyilvántartása sem volt szabályszerű, mivel a kamara országos szervezete a nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább.     

Az ÁSZ a szabálytalanságok megszűntetése érdekében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének kettő, az országos hivatal vezetőjének hét javaslatot fogalmazott meg. Az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.     

A feltárt szabálytalanságok miatt egészségügyi szakdolgozói kamara esetében az ÁSZ az ügyészséghez fordult "a szükséges intézkedések megtétele és eljárások lefolytatása érdekében" - hangsúlyozta Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Forrás: MTI/Hírklikk