Súlyosbító körülmény a Honvéd-kórház adatkiadása ügyében

NVZS 2019. november 28. 19:00 2019. nov. 28. 19:00

„Tovább súlyosbítja személyes adataim kiszivárogtatásának ügyét, hogy abban az időben, amikor a Honvéd Kórházban ezt elkövették, én az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnökeként nemzetbiztonsági védelem alatt álltam” – mutatott rá portálunknak Demeter Márta. Az LMP országgyűlési képviselője legkésőbb pénteken elküldi a feljelentését a Honvéd Kórház és az Origo ellen. Az ő ügye is rávilágít arra, mennyire aggasztó, hogy a kormány tervei nyomán több millió emberről bekérnének egészségügyi adatokat.

Azzal kapcsolatban kerestük meg Demeter Mártát, hogy kiderült: az adatvédelmi hatóság (NAIH) 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Honvédkórházra Demeter Márta elhunyt édesanyjával kapcsolatos információk kiszivárogtatásának ügyében.

A határozatot és a részletes indoklást Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke írta alá, még októberben. Az ügy előzménye az az Origo portálon februárban megjelent cikk, amely azt állította, hogy Demeter 2017 júliusában VIP-belépőt igényelt a Honvédkórház Speciális Rendeltetésű Centrum járóbeteg-ellátásának igénybevételére.

Mint hamar kiderült, a képviselő nem VIP-belépőt kért saját magának, hanem mindössze arra kért lehetőséget, hogy gyógyíthatatlan beteg édesanyjával együtt tölthesse az utolsó napokat (Erre ugyanakkor az intézményben már nem kerülhetett sor.)

Habár a NAIH döntéséből nem derül ki, hogy ki volt a kiszivárogtató, az Index azt írta, hogy a kérvény e-mailben az Igényjogosultsági Referatúra munkatársához érkezett be, s február 11-én a Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István kérte fel – több más dokumentummal együtt – az igénylőlap kinyomtatott példányát a kórlaptárból. A cikk másnap jelent meg az Origón.

„Várom a miniszter és a kórház parancsnokának magyarázatát és távozását a posztjukról!” – írta a NAIH határozatának kézhez vétele után született Facebook bejegyzésében Demeter Márta, aki portálunknak leszögezte, legkésőbb pénteken elküldi a feljelentést az ügyben. Pontosabban feljelentéseket, ugyanis a kórház mellett feljelenti az Origót is, amelyet egyébként a NAIH is megbüntetett, mivel nem árulja el, hogy kitől kapta az adatokat.

Reméli – mondta –, hogy a rendőrségnek sikerül feltárnia azt, amit az adatvédelmi biztosnak nem. S hogy bízik-e abban, hogy lesz következménye a feljelentésének? Demeter erre úgy fogalmazott: „Látjuk, hogy végül a NAIH is lefolytatott egy vizsgálatot; bárhogyan is, vannak olyan helyzetek, amikor bizonyos intézmények tudnak működni, s a bíróságok függetlensége – a kormány akaratával ellentétben is – még megvan”.

Kérdésünkre, hogy próbált-e kérni és kapott-e magyarázatot a kórháztól, Demeter leszögezte: nem kapott. Tudomása szerint több sajtóorgánum is kereste az intézetet és annak igazgatóját, továbbá a Honvédelmi Minisztériumot, de egyik sem reagált.


„Lehet-e bármilyen magyarázat egy ilyen, az adatvédelmet nem betartó lépésre? – merül fel a kérdés. Az országgyűlési képviselő szerint nem. S hogy ki a felelős?

„Elsődlegesen a kórház parancsnoka a felelős azért, ami az intézményben történik, akár van személyes érintettsége, akár nincs”.

Emlékeztetett: az adatvédelmi biztos írta le, hogy a vizsgálat során kiderült, egy nappal az Origo-cikk megjelenése előtt a parancsnok kérte fel a kartonját.
„Már az is elfogadhatatlan, hogy bármely magyar állampolgárral kapcsolatos információk, adatok kerüljenek ki egy egészségügyi intézményből, ám esetemben ráadásul tudatosan elferdítették ezeket, azzal a céllal, hogy lejárassanak” – szögezte le. Hozzátette: „ha lehet fokozni, ennél is súlyosabb, hogy abban az időben az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának  alelnökeként nemzetbiztonsági védelem alatt álltam”.

Demeter szerint az, ami vele történt még aggasztóbbá teszi, hogy mi lesz, ha megvalósul a kormány arra vonatkozó terve (ami már törvénymódosítási fázisban van), hogy a hadkötelezettség korhatárának felemelésére hivatkozva, nem csak normális nyilvántartás alapján állítanák össze a listákat, hanem bekérnének egészségügyi adatokat is a behívhatóság megállapítása végett. „Nem tudom, milyen alapon kérhetnének be ilyen adatokat addig, amíg megtörténhet az, hogy a honvédség hadrendjébe tartozó egészségügyi intézményből kikerülhetnek adatok, amíg – mint minapi parlamenti felszólalásomban fogalmaztam – ’nincs zárható szekrény a Honvédkórházban’; ugyanis az egy dolog, hogy velem ez megtörtént, de a jövőre nézve nagyon aggasztó, ha több millió ember adatát kérnék be” – szögezte le.