Svájci nagyvállalat: „úgy érezzük, átvertek minket”

Nagy Mariann 2024. április 3. 18:30 2024. ápr. 3. 18:30

A németek és az osztrákok után immár a svájci közvélemény is megtudta, milyen módszerekkel próbál kiszorítani az Orbán kormány külföldi cégeket az országból – köztük most a svájci Holcimet.

Gazdaságának az elmúlt évtizedekben végbement fejlődését Magyarország nagyrészt külföldi vállalatoknak: német autógyáraknak, osztrák kiskereskedelmi vállalatoknak – és svájci cementgyáraknak köszönhette. Most azonban az Orbán Viktor vezette kormány megpróbálja a nyereséges ágazatokat átvenni és erőszakos módszerekkel űzi ki a külföldi vállalkozásokat, jelentette az SRF, Svájc négynyelvű közszolgálati rádió- és tv-hálózata. Megállapították, hogy míg a fontosnak ítélt autógyárak kivételt jelentenek, más ágazatok nem. Míg a brit Vodafone részben állami tulajdonba kerül, Lázár János közlekedési és építésügyi miniszter a sajtó előtt kijelentette: „külföldi épitőanyaggyárakra, külföldi építőanyagra Magyarországon nincs szükség”, hazai vállalatoknak kell elsőbbséget biztosítani.

Egy példa arra, miként érintenek ezek a törekvések egy svájci céget, a Holcim nemzetközi építőanyag konszern magyarországi cementgyárát, amelyre a cég szerint nagy nyomást gyakorol a magyar kormány. A vezetés nem nyilatkozik, de „a vállalat környezetéből” származó információk szerint ott arról beszélnek, hogy „Magyarország már nem jogállam, Orbán miniszterelnök tönkreteszi a gazdaságot, hogy pénzhez juttasson néhány oligarchát”.

A cementiparra a szokásoson kívül további bányajáradékot, valamint környezetvédelmi különadót szabtak ki. Ezzel a kormány megsérti az uniós tulajdonjogot, a tőke szabad mozgását és az unión belüli cégalapítás szabadságát. „E terhek miatt már csak ott ruházunk be, ahol ez elkerülhetetlen és legkésőbb 2034-re a gyár tönkremegy”, mondták az SRF-nek a helyzetet közelről ismerők. Beszámoltak arról is, hogy a svájci gyár állandó adóellenőrzésnek van kitéve és a titkosszolgálat emberei próbálják megfélemlíteni a munkatársait.

A Holcim visszautasítja az ajánlatokat, hogy adja át a gyárat az államnak, miután igen sokat ruháztak be és az üzem évek után először hoz nyereséget. Az SRF kérdésére a svájci Gazdasági Minisztérium közölte: „Az elmúlt években romlott a beruházási légkör Magyarországon, a kormány részben megkülönböztető rendszabályokat vezetett be.” A kulisszák mögött a svájci fővárosban sokkal drasztikusabb megfogalmazásokat hallhatott a svájci riporter: „Magyarország megszegi a nemzetközi normákat és egyezményeket, és nem válaszol levelekre, amelyekben Svájc e lépések ellen tiltakozik. Röviden: úgy érezzük, átvertek bennünket...”  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom