Szájer ügyben szemérmes volt a kormányzati sajtó

Zutyu 2020. december 2. 18:52 2020. dec. 2. 18:52

A Kesmán kívüli PestI Srácok az egyetlen lap, amely részletesen foglalkozott a Szájer-botránnyal, de a megyei lapok nyomtatott verzióiból tájékozódókat megkímélték a sztoritól.

A belga sajtó szellőztette meg elsőként, hogy Szájer József fideszes politikus lehet az a posztjáról távozó európai parlamenti képviselő, aki részt vett egy illegális orgián, amit azért oszlatott fel a rendőrség, mert megszegték a Covid-vírus miatti karantén-szabályokat, de drogot is találtak. Az eseményen való részvételét Szájer elismerte, de csak, mint házibulira hivatkozott közleményében, amiben botlásnak nevezte a történteket és bocsánatot kért, jelezve, ő nem fogyasztott drogot és azt nem tudja, hogyan került oda. Később kiderült, az oda az a saját hátizsákja, s az is kiderült, Szájer az ablakon át fogta menekülőre és lemászott az első emeletről az ereszcsatornán, ami miatt meg is sérült. Szerdai fejlemény, hogy megszólalt a buli szervezője, aki szerint a fideszes képviselő hívatlanul állított be a partyra, ahol csak férfiak voltak jelen. A Blikk képeket is közölt a helyszínről.

Ezt a kusza történetet meglehetősen szemérmesen tálalta a kormányzati sajtó – ahogy arról tegnap a Telex cikkében fogalmazott. Szájer József fél négy körül tette ki a közleményét. Elsőként a Pesti Srácok írt a sztoriról, de csak azután nevezte meg Szájer Józsefet, hogy a politikus kiadta közleményét. Az Origón fél négy után nem sokkal, csak a fideszes képviselő közleményét ismertették, amely először a bocsánatkérésre vonatkozó részt nem is tartalmazta. A Magyar Nemzet szintén csak a Szájer-közleményt jelentette meg a honlapján, és annyit tett hozzá, a belga lapok szerint Szájer pénteken részt vett egy házibulin. A KESMA-kézben lévő megyei lapok netes oldalai csak a nemzetes cikkre hivatkozva írtak az ügyről, később közzétették a Fidesz uniós delegációjának közleményét, miszerint az egyetlen helyes döntés, amit Szájer József meghozhatott, az a lemondás volt. Késő este megjelentették szintén a megyei lapok oldalain Vona Gábor azon vélekedését, hogy titkosszolgálati akció lehet az ügy hátterében.

Arra 17:13-ig kellett várni, hogy Szájer közleményének híre megjelenjen az MTI-ben is. A magyar állami hírügynökségnél annyit tettek hozzá a közleményhez, hogy a kábítószert a politikusnál találták meg.

A köztévé híradója csak az este hatos kiadásában beszélt Szájer József botrányáról, de itt is elhallgatták a körülményeket, illetve azt, hogy nem egy sima házibuliban volt ott a politikus, hanem egy tiltott orgián. A Hír Tv annyival volt bőbeszédűbb, hogy elmondták, a drogot Szájer táskájában találták.

Szerdára sem lát sokkal tisztábban az, aki a fideszes lapokból szeretne tájékozódni a Szájer-botrányról, hiszen a Magyar Nemzet online verziója szerdán nem jelentetett meg új cikket, oldalán csak három cikk szerepel a Szájer-dossziéban, a közlemény, illetve Vona Gábor volt Jobbik-elnök és Pulai András, a Publicus Intézet vezetőjének az a vélekedése, hogy titkosszolgálati akció áldozata lehetett Szájer József. A nyomtatott lapba a közleményen kívül a Vona-nyilatkozat fért bele. A Magyar Hírlapból csak az derül ki mind az online, mind a print verzióból, hogy Szájer József sajnálkozó közleményt adott ki. A megyei lapok nyomtatott verzióiban rendre megjelenő központi oldal olvasóit nem terhelték a Szájer-üggyel, egyszerűen kimaradt a lapból.

Az egyetlen kivétel a jobboldali lapok közül, amely friss cikket publikált a Szájer-ügyről, az a Pesti Srácok volt. A lap Pilhál Tamás véleménycikkét közölte,„Ha így futunk neki 2022-nek, nagy baj lesz" címmel. Pilhál annak ellenére problémát lát a történtekkel kapcsolatosan, hogy nem zárja ki, titkosszolgálati akció eredménye a Szájer-ügy kipattanása. Szerinte a kormánypártnak rendeznie kell sorait, és azoktól meg kell szabadulnia, akik aknákat jelenthetnek a Fidesznek, mert még egy ilyen sztorit nem él túl a kormánypárt vereség nélkül.

Érdekes időzítése a propaganda minisztériumnak, hogy a botrány közepette, a Magyar Nemzetben már nem a kijárási korlátozást hirdetik, hanem a növekvő családtámogatást. „A családokért dolgozunk” – hirdeti a kabinet.

Említésre érdemes adalék az is, hogy a fideszesítés alatti Index korrekten beszámolt az ügyről, de a lap új gazdáinak az orgia helyszínéről szóló lapszemle már sok lehetett, mivel az először megjelent, majd nem sokkal később törölték.