Szakszervezetek: ne szavazzák meg a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetését!

HírKlikk 2020. június 3. 18:15 2020. jún. 3. 18:15

Az öt szakszervezeti konföderáció közösen tiltakozik a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen, amelyre a „veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről" szóló törvénytervezet ad lehetőséget. Az érdekképviseletek levélben fordultak a parlamenti képviselőkhöz, és azt kérték, hogy ne szavazzák meg a jelen formájában a tervezetet – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) szerdán. Tóth Bertalan és Harangozó Tamás szocialista képviselők szerdán be is nyújtották az erre vonatkozó módosító javaslatot.

A képviselőknek elküldött leveleket Kordás László, a MASzSz elnöke mellett, aláírta Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, Mészáros Melinda, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

Felhívták a figyelmet, hogy a törvénytervezet szerint, a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyezhetné, hogy a munkáltató új munkahelyteremtő beruházás esetén, legfeljebb 24 hónapos munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek.

Mindezt a szakszervezetek aggályosnak tartják. Részben, mert a tervezetet előzetes egyeztetés nélkül nyújtották be, részben pedig az európai uniós szabályozás miatt, ugyanis a munkaidő-szervezésről szóló uniós irányelv maximum 12 hónapos munkaidőkeretet tesz lehetővé, de csak akkor, ha azt a kollektív szerződésben rögzítették vagy a szociális partnerek megállapodtak.

A tervezet elfogadása jelentősen rontaná a szakszervezetek alkupozícióit, hiszen a hosszabb munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter egyoldalúan engedélyezhetné, így az nem a szakszervezetek és munkáltatók megállapodásán alapulna – írták.

Frissítés:

Néhány perccel cikkünk megjelenését követően Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke az alábbiakban reagált a közösségi oldalán:

"Újjá kell építeni a munkavállalói jogokat, és meg kell erősíteni a szakszervezeteket! Támogatjuk a szakszervezetek követelését, éppen ezért a mai napon Harangozó Tamás képviselőtársammal be is nyújtottuk azt a módosító javaslatot, amely eltörölné a miniszter döntésén alapuló 24 hónapos munkaidőkeretre vonatkozó szabályt."

 

(A módosító javaslat ITT érhető el)

Forrás: MTI/Hírklikk