Számolatlanul költik a pénzünket a „hungarofoci” nevezetű hazárdjátékra

Dr. Dávid Ferenc       2019. december 21. 06:41 2019. dec. 21. 06:41

„2019. október 29-én, akkor az NB II. 18. helyén álló Szombathelyi Haladás felbontotta Supka Attila vezetőedző és Híres Gábor másodedző szerződését. Az eredménytelenség a váltás fő oka. Úgy gondoljuk, új edzővel eredményesebbek lehetünk. Desits Szilárd jól ismeri a csapatot, ideiglenesen ő irányítja az együttest"– nyilatkozta Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója.

2019. december 4-én megtudhattuk, hogy Séllei Árpád váltotta a leköszönő Tóth Miklóst a Haladás élén. A taggyűlésen kiderült, a klub kasszájába összesen 380 millió forintnak kell belekerülnie december 31-éig, különben a Haladás januárban elveszítheti az NB II-es licencét.

2019. december 19-én a most is 18. – tehát továbbra is kieső – helyen álló Szombathelyi Haladás új ügyvezetője így nyilatkozott a volt edző, Supka Attila javadalmazásáról: „1,8 millió forint volt a havi fizetése a volt vezetőedzőnek, de a többségi tulajdonos tett be pénzt a klubba, így ma minden tartozásunkat kifizettük az edzőknek és a játékosoknak. A klub tulajdonosi szerkezete rendezett, leadtunk egy tervet, amit tartani fogunk. (…) A szezont végigjátsszuk és ennek meglesznek a feltételei. Az átadás-átvétel megtörtént, de nincsenek aláírva a papírok, mert Tóth Miklós volt ügyvezetőt nem találjuk. A város azzal tud segíteni, ha nem hoz negatív határozatot, mert az MLSZ ezt is figyeli.”

Szóval ilyen bonyolult módon tudtam meg, hogy Supka Attila havi személyi alapbére bruttó 1 millió 800 ezer forint volt. Látva az eredményeket: prémium, jutalom kifizetésére talán nem került sor. No, most ha a magyar másodosztály legalsó régiójában tanyázó – és a csőd szélén táncoló – focicsapatnál az edző fizuja 1,8 millió, akkor vajon mennyi lehet a feljutásra esélyes kluboknál? Ráadásul a Hali évek óta szemérmetlenül feji a város kasszáját, és hipermodern stadionjuk pedig hétről-hétre kong az ürességtől. Az elmúlt két hónapban előrelépés nem történt, a labdarúgás területén biztosan nem. A haladas.hu honlap közlése szerint, a csapat munkáját húsz fős stáb segíti – gondolom, nem társadalmi munkában.

Valaki mondja meg, hogy az NB II másik 19 csapatánál mennyit keresnek az edzők! Tételesen, a valóságnak megfelelő összegben. Kíváncsi vagyok, hogy ezek a jövedelmek miként illeszkednek a teljesítményekhez. És, ha megismerhetjük a tréneri díjazás számait, akkor talán nem lesz titkos a játékosok jövedelme sem.

Ezt követően, majd rátérhetünk a magyar első osztály (NB I) bér- és jövedelmi viszonyaira: vajon mekkora összeget inkasszálnak a honi labdarúgás éljátékosai és vezető menedzserei. Mivel itthon a labdarúgás államilag támogatott és önfenntartásra képtelen, jogom van tudni, hogy az erre felhasznált közpénz milyen elvek alapján és pontosan milyen elosztásban kerül leosztásra.

Ha Supka úrnak bruttó 1,8 millió forint járt a másodosztály kiesési zónájában, akkor az első osztály középcsapatainál ennek a dupláját biztosítják az edzőnek? Úgy, hogy minőségi labdarúgás nem is létezik Magyarországon. Ronaldo, Messi, Guardiola és Diego Simeone sztárgázsiját minden magyar egy perc alatt megismerheti, de egy borsodi csapat játékosainak és edzőjének javadalmazását hétpecsétes titokként kezelik. Valaki mondja meg, hogy miért van egy így? Miért nem zavar senkit, hogy számolatlanul költik a pénzünket a „hungarofoci” nevezetű hazárdjátékra?

Az utolsó kérdés: az NB III-ban is ilyen jól fizetnek? Mert ha igen, akkor a Halinak ott a helye!