Századvég! Mars a sarokba!

Lovász Péter 2019. október 16. 08:45 2019. okt. 16. 08:45

Azt mondta Tarlós István, midőn látta a közvélemény-kutató intézetek előrejelzéseit, hogy egyik-másik közülük a választás után kénytelen lesz a sarokba állni. Ugyanis a jóslatok akkora eltéréseket mutattak, amelyek a kutatásokat eleve gyanússá tették. Nos, a választások lezajlottak. Századvég! Mars a sarokba!

Karácsony Gergelynek semmi esélye! - közölte portálunk 2019. szeptember 27-én a Századvég akkori felmérésének eredményét. Még a baloldali szavazók is Tarlós István győzelmét várják. A válaszadók 74 százaléka szerint Tarlós István fogja megnyerni az októberi voksolást, ezzel szemben Karácsony Gergely győzelmét pusztán 16 százalékuk tartja valószínűnek. A kirajzolódó képet erősíti, hogy a baloldali szavazók 49 százaléka sem bízik Karácsony Gergely győzelmében, és csupán 41 százalékuk fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt.

Az intézet szeptember 18. és 21. között, ezer fős mintán alapuló kutatása azt vizsgálta, hogy a budapestiek milyen véleménnyel vannak a főpolgármester-aspiránsokról.

Összességében megállapítható, hogy teljes a reményvesztettség a baloldalon, és a korábbi kutatási adatokhoz képest is tovább demoralizálódott az ellenzéki szavazótábor, amiből leszűrhető a következtetés, hogy még a baloldali érzelmű szavazók egy része sem tekinti hatékonynak az egyes ellenzéki jelöltek kampány-tevékenységét - írta a cég.

Ha szabadna megtudnunk:

- ki rendelte meg a kutatásokat?

- milyen módszerrel végezték a felmérést?

- egyáltalán végeztek-e felmérést (ami tudvalevően elég macerás művelet), vagy a megrendelőtől készen kapták az eredményt?

- a T. Századvég szakértő csapata miként vélekedik önnön munkájáról? Hiszen az intézet eleinte sorozatosan jövendölte nagyjából ugyanazon eredményeket, csak az utolsó időkben bukkant fel változás, de végig Tarlós István jelentős előnyét és győzelmét jósolták?

- hogy‘ fizet a tetszetős közvélemény-kutatás? Vajon közpénzből fizették?

- általában mire jó az Önök munkája? Általában jó valamire az Önök munkája?