Százezer forint helyett szavakat kaptak a szociális szféra dolgozói Kecskeméten

HírKlikk 2020. november 15. 09:22 2020. nov. 15. 09:22

Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester november 12-én, csütörtökön videóüzenetben köszönte meg a szociális ellátásban dolgozók munkáját a Szociális Munka Napja alkalmából. „Tartsanak ki, minden segítséget megadunk” – bíztatott a polgármester.

Úgy tűnik, a „minden segítségbe” a pénzbeli elismerés már nem tartozik bele – erről már a kecsup.hu szombati cikke számolt be. Mint fogalmaznak - a legolcsóbb gesztussal élő polgármester is jól tudja, hogy tapsért és meleg szavakért nem lehet bevásárolni a boltban. Az ágazatban foglalkoztatottak 80 százaléka garantált bérminimumért dolgozik, ez 2020-ban bruttó 211 ezer forint volt.

A KSH összehasonlító adatai szerint, egy szociális dolgozó átlagosan nettó 130 ezer forintot vihet haza. Az alacsony fizetések miatt, folyamatos az elvándorlás az amúgy is létszámhiánnyal küzdő ágazatból.

Ellenpontként említik, hogy Budapesten a fővárosi önkormányzat 100 ezer forintos külön juttatással ismeri el az idősotthonaiban és a hajléktalanszállókon dolgozók rendkívüli áldozatvállalását a koronavírus-járvány második hulláma idején.

A jutalomban a fővárosi fenntartású szociális otthonok minden munkavállalója, több mint 2500 munkatárs részesül, erre a főváros csaknem 300 millió forintot szán.

Tatabányán tavasszal 30 százalékos bérkiegészítést kaptak a szociális intézményekben dolgozók, ami átlagosan havi 70 ezer forint emelést jelentett.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) is elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Kásler Miklós miniszter két mondattal intézte el a Szociális Munka Napját, a tárgyalásokat pedig elutasítja. A szakszervezet az egészségügyhöz hasonlóan 500 ezer forintos egyszeri juttatást szeretne a megnövekedett feladatok és terhelés miatt az ágazat dolgozóinak.