Százmilliárdokat dugtak el Orbán titkos beruházásaira

HírKlikk 2020. május 28. 14:30 2020. máj. 28. 14:30

A kormány jelentősen csökkentette 2021-es költségvetés átláthatóságát azzal, hogy nem részletezi, mire is akar költeni, hanem csak általánosságokban fogalmaz.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által parlament elé terjesztett javaslat szerint, csak a költségvetésből jövőre 2051,5 milliárd forintot terveznek elkölteni, ebből egyelőre 352 milliárd forint sorsa egyértelmű a képviselők elé tett javaslatból – írja a Népszava.

Eszerint 115 milliárd forint megy Paks2 építésére, 223 milliárd forint lakásépítési támogatásokra, ami sokszor nem is beruházás, hanem lakás-takarékpénztári támogatás, illetve 14,4 milliárdot nevesítettek a nagycsaládosok autóvásárlásainak támogatásra. 

A maradék mintegy 1700 milliárd forintot úgy fogja elkölteni a kormány, hogy csak sejteni lehet, milyen célokra megy, hacsak a kormánypárti képviselők sarkukra nem állnak, és nem nevesíttetik a kiadásokat a költségvetésben. 595 milliárd forintot költenek el „egyéb felhalmozási kiadásokra a költségvetési szerveknél” vagy épp 116 milliárd forint megy el „egyéb állami vagyonnal kapcsolatos beruházásokra”.

De nem lehet tudni, hogy mire fordítanak 203 milliárd forintot, amit közúti fejlesztésekre címeztek, vagy mit takar a 183 milliárd forintos vasúti fejlesztés. A cél az lehet, hogy a kormány szabadon dönthessen a pénzek felhasználásáról a projektek készültségi fokától függően, illetve, hogy a kínos, a közvélemény által kevésbé támogatott költéseket elrejtsék.

Példaként írja a lap erre vasúti fejlesztések 183 milliárdját: két mondatos indoklásából kiderül, hogy a pénz jelentős – közelebbről meg nem nevezett részét – két projektre a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításra, illetve a debreceni BMW gyár vasúti kapcsolatának megteremtésre költik. A két beruházásban az a közös, hogy azzal Mészáros Lőrinc különböző érdekeltségei járnak jól kivitelezőként, vagy a kivitelező konzorcium tagjaként.

Forrás: Népszava