Szegények és gazdagok a Fővárosi Közgyűlésben

Kardos Ernő 2019. november 21. 06:12 2019. nov. 21. 06:12

Leadták vagyonnyilatkozataikat a Fővárosi Közgyűlés frissen megválasztott tagjai. A hivatalba kerül politikusok kevésbé tehetősek, a távozók viszont jelentős vagyonnal rendelkeznek – állapítja meg a menedzserek fóruma. A Hírklikk rövid ízelítőt ad a fontosabb tisztségeket betöltők vagyoni helyzetéről, a teljes listát megtekinthetik az mfor.hu hírportálon.

A főpolgármester, Karácsony Gergely – aki előzőleg Zugló polgármestere volt – nem rendelkezik gépkocsival, értékpapírral vagy bankbetéttel. Viszont van egy 115 négyzetméteres fél zuglói lakása, egy 20 ezer forintos lakástakarékja, illetve 19 milliós lakáshitele.

Elődje, Tarlós István sem halmozta a vagyont, az mfor.hu szerint utolsó elérhető vagyonnyilatkozata szerint felerészben egy 77 négyzetméteres lakás tulajdonosa, 20 milliós a befektetése, számláján 620 ezer forintot tartott, viszont lakáshitelét kifizette.  Tarlós helyettese Bagdy Gábor fideszes politikus 22 ingatlan tulajdonosa, van földje, üdülője, két kocsija. Az OTP mellett – az idők szelét megérezve – Mészáros részvényekbe is bevásárolta magát 20 milliós értékben.

Angyalföldet több cikluson át vezető Tóth József szocialista polgármesternek haszonélvezeti joga van egy 215 négyzetméteres alapterületű XIII. kerületi lakáshoz, illetve rendelkezik 41 milliós értékben állampapírral és részvénycsomaggal.

Tehetősnek számít XVIII. kerület új szocialista polgármestere Szaniszló Sándor, aki két cikluson keresztül alpolgármester is volt a kerületben. Elsősorban állampapírban tartja a pénzét, amely havonta fél milliót hoz a konyhára. Ezen kívül 22 ezer dollár és 4500 euró a megtakarítása, továbbá 70 ezer euró számlakövetelése is van. Ezen kívül egy 35 és egy 47 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa.

A Rogán Antal helyébe lépő Szentgyörgyvölgyi Péter 23 milliós befektetési jegyet őriz, ezen kívül van 8,7 milliós takarékbetéte, 24 milliós számlakövetelése. De van 39 millió tartozása is. Az ismét megválasztott fideszes polgármester felerészben birtokol egy 99 négyzetméteres belvárosi lakást, egy ferencvárosi garzont, és egy vidéki tanyát, illetve hét lovat is tart.

A főpolgármester- helyettes Tüttő Kata megtartotta 8 milliós magánnyugdíj megtakarítását, rendelkezik 20 milliós értékű állampapírral, 14 millióért szuperkötvénye is van, de közben 72 milliós hitelt is felhalmozott. A politikusnak tucatnyi helyen van termőföldje. Emellett felerészben egy 74 négyzetméteres XII. kerületi lakás, egy I. kerületi 53 négyzetméteres lakás, illetve egy szintén I. kerületi 112 négyzetméteres ingatlan negyedének is tulajdonosa.

Hegyvidék polgármestere a sokáig a Fidesz vezérkarához tartozó Pokorni Zoltán a XII. kerületben él, felerészben tulajdonosa egy 291 négyzetméteres háznak, ezen kívül van egy 20 milliós bankbetéte, valamint ugyanennyi hitele. Rendelkezik egy könyvgyűjteménnyel és egy Nissan tulajdonosa.

Zugló jelenlegi polgármesterének, Horváth Csabának van ez II. kerületi 400 négyzetméteres háza, illetve 155 milliós megtakarítása, amelyet bankbetétben, számlakövetelésként tart nyilván.

A Fővárosi Közgyűlésbe kompenzációs listán jutott be Láng Zsolt fideszes politikus, aki két, felerészben birtokolt soltvadkerti ingatlan mellett tulajdonol két kisebb lakást, illetve 260 négyzetméteres házat. Vagyonbevallása szerint a képviselőnek 51 milliós bankbetéte is van az ékszer-, a festmény- és a porcelángyűjteménye mellett.

Örsi Gergely Ferenc szocialista politikusnak csupán egy 63 négyzetméteres lakása van, amelyen egy milliós a hitele. Adóstársként azonban 19 millió a tartozása. Ezen kívül egy 65 ezer forintos gépjármű-nyereménybetétkönyvvel és egy Vespa robogóval is rendelkezik.

Két ingatlana van az I. kerület polgármesterének, Váradiné Naszályi Mártának, az I. és a III. kerületben. Az egyik 70, a másik 50 négyzetméter, amelyet felerészben birtokol. Ezen kívül csekélyke megtakarítással is rendelkezik.   

Józsefváros polgármestere, a civilek által támogatott Pikó András a VIII. kerületben lakik, felerészben tulajdonol egy 135 négyzetméteres lakást, illetve örökölt egy gyulai házat. Az egykori rádiós szakember 10 milliós megtakarítás tulajdonosa is.