Szekeres Imre: tíz év alatt évente 20-25 százalék eltűnt a tervezett honvédelmi költségvetésből

Millei Ilona 2023. szeptember 3. 14:15 2023. szept. 3. 14:15

Cáfolja Szekeres Imre Orbán Viktor jóslatát arról, hogy a III világháború már az ajtónkon kopogtatna. A volt honvédelmi miniszter szerint a miniszterelnök az ukránok győzelmi esélyével kapcsolatban is tévesen gondolkodik, mint ahogy akkor is óriási hibát követett el, amikor 2010 és 2018 között leépítette a magyar honvédséget. Ennek ugyan vitatható és áttekinthetetlen koncepciók alapján megkezdődött a korrigálása, de hiába ömlik a pénz a honvédelemre, tíz év zárszámadása alapján kiderült, minden évben 20-25 százalékkal kevesebbet költenek rá, mint ami a bejelentett költségvetési tervben van.

Orbán Viktor a konzervatív jobboldali amerikai véleményformálónak, Tucker Carlsonnak adott interjújában, azt mondta, együttérez a szenvedő ukránokkal, de szerinte az ukránoknak hamarabb fognak elfogyni a katonáik, mint az oroszoknak. Napjaink háborúiban is a katonák száma dönt?

Orbán Viktor nagyon téved, egyrészt, mert a mozgósítható erőket tekintve, nincs olyan nagyon nagy létszámbeli különbség, mint ahogy ő gondolja, másrészt az alkalmazott haditechnikai eszközök közül az ukránok fejlettebb eszközöket használnak, és fejlettebb katonai stratégiát is alkalmaznak. Úgy tűnik, hogy az orosz hadseregben még a II. világháborús tapasztalatokon alapuló hadvezetés uralkodik, bár vannak jelek rá, hogy azért ott is felmerül már, ez nem eredményes. Vagyis az, hogy a mélységbeni védelmet hogyan lehet áttörni. Az oroszoknak nem sikerült az ukránokét, az ukránok viszont most több pontos feszegetik az oroszok mélységbeni védelmét. Szerintem ez egy téves álláspontja Orbán Viktornak, és rendkívüli leegyszerűsítése is a helyzetnek. Ráadásul azt is elárulja, hogy ő mit szeretne, ki győzzön. 

Carlson szerint az Egyesült Államokban úgy látják, Ukrajna nyerésre áll a háborúban, ami „nem tűnik igaz állításnak”. Ebben Orbán élesebben fogalmazott, szerinte ez egyértelmű hazugság. „Nem félreértés, hazugság. Ez lehetetlen.” Tényleg lehetetlen? 

Egyáltalán nem lehetetlen, és az Egyesült Államokban – Carlson állításával szemben – a szakértői körökben, feltételezem a Pentagonban, a State Departmentben – a külügyminisztériumban – és a különböző kutatóintézetekben nem gondolják, hogy már minden el van intézve. Azt viszont igen, hogy Ukrajnának komoly esélye van rá: visszafoglalja az elfoglalt területeket. Ahogy arra is, hogy egy tartós és nyugalmi helyzetet alakítson ki. Azt gondolom, hogy bárki is lesz az elnöke az Egyesült Államoknak, az ezt a stratégiát fogja követni, szemben minden sajtóbeli állítással. 

Ugyancsak ebben az interjúban Orbán azt is mondta, „veszélyes időket élünk. A III. világháború az ajtónkon kopogtat.” Valóban?  

Teljes mértékben kizárt, és ezzel riogatni teljes felelőtlenség! A bármelyik oldalon álló politikusok, katonák és döntéshozók teljes mértékig tisztában vannak azzal, hogy a termonukleáris háborút – elég csak az Oppenheimer című filmre utalnom –, nem szabad megvívni. Nemhogy nem lehet megnyerni, nem szabad megvívni! Ezért bármilyen konfliktusok is alakuljanak ki akár Európában, akár máshol, III. világháború nem lesz! 

Miközben a költségvetés komoly gondokkal küszködik, a fegyvervásárlásokra továbbra is ömlik a pénz. A magyar kormány a jövő évi költségvetésben is így számol, nagyrészt a fejlesztésekre fordítható honvédelmi alap kiadási keretösszege 55 százalékkal, 1300 milliárd forint fölé emelkedik, a honvédelmi kiadások pedig összességében 2023-hoz képest 400 milliárddal, 1800 milliárd fölé nőnek, már a GDP 2,1 százalékára rúgva. Ez már több is, mint a NATO két százalékos elvárása. Csakhogy koncepció és háttér nélkül a legjobb fegyver sem ér semmit. Egyáltalán léteznek ilyenek, csak nem beszél róluk senki?

Az Orbán-kormány elkövetett egy hatalmas hibát: 2010 és 2018 között leépítette a magyar honvédséget. Tehát, nem arról volt szó, hogy nem fejlesztette, hanem arról, hogy leépítette. Ennek következtében kialakult egy olyan helyzet, hogy bármilyen, még korlátozott, még csak nem is államok közötti konfliktus esetére is Magyarország védelmi képessége lényegesen csökkent, mind a légtér ellenőrzésében, mind a területvédelemben. Ezt szükséges volt korrigálni, így tarthatatlan volt. Ez kezdődött meg lassan 2019-2020 után, vitatható és áttekinthetetlen koncepciók alapján.  Két baj van: egyrészt elköltenek egy csomó pénzt szükségtelenül, másrészt nem marad így pénz arra, hogy a szükséges fejlesztéseket végigvigyék. És van még egy, nagyon fontos kérdés: az egy dolog, hogy mit mond Orbán Viktor, a másik, hogy mit csinál. Minden évben bejelentenek egy magas honvédelmi költségvetést, a tervet. És ha valaki megnézi annak az évnek a zárszámadását, hogy valójában mennyit költöttek, mindjárt kiderül, hogy 20-25 százalékkal kevesebbet. Tehát még az sem igaz, amit állítanak. 

Hová lesz a pénz? 

Hát kell a NER-oligarcháknak, valamiből táplálni kell ezeket a ma született patkányokat, ha nincs uniós pénz. Ezek a pénzek nem léteznek, csak, ha ők használhatják. Még egyszer hangsúlyozom, megnéztem tíz év zárszámadását, 2010-től 2021-ig (a 2022-es még nincs meg), kivétel nélkül minden esztendőben 20-25 százalékkal kevesebbet költött a kormány még annál is, mint amit tervezett. 

A fiatalok körében is katonai felkészítést, harci propagandát terjeszt a kormány. Egyfajta militáris gondolkodás felé akarják terelni az embereket. Ez is egy elhallgatott koncepció része, vagy csak – mint minden autokrácia baj esetén –, az effajta kommunikáció és programok felé fordul a kormány? 

Természetesen hangulatot kíván kelteni, de nem csinálja meg. Szeptember 1-jén jelentették be, hogy a beígértek közül összesen hat iskolában kezdődik meg a honvédelmi oktatást Magyarországon. Képtelenek azt az alapvető feltételt teljesíteni, hogy pedagógus végzettségűek oktassák ezeket a tárgyakat. Ennek így az ég egy adta világon semmi értelme nincs. Miközben van létjogosultsága annak, hogy a felnövő fiúk és lányok szerezzenek ismereteket a honvédelemről, és adott esetben a jobb képességűek körében felkeltsük az érdeklődést a hivatás iránt. De nem ez történik, ez csak propaganda és máz. 

Egyébként a katonák létszámában hogyan áll az ország?

Elég nagy bajban van. Mind a szolgálatot egy időre vállaló szerződéses katonák, mind a hivatásos katonák – akik egy életre választják ezt hivatásuknak –, számában nagyon nagy hiány van, és ezt csak tetézi a kormány személyzeti politikája. Hiszen közismert, hogy elküldenek 45 év körüli fiatal és képzett embereket az állományból, és az is ismert, hogy nincs igazán utánpótlás. Pedig van egy lényeges szemlélet, amit muszáj lenne elfogadniuk: ez már nem az a szint, ez már nem az a fejlettség, ahol behívnak valakit sorkatonai szolgálatra, és hat hónapos, vagy egy éves kiképzés után már alkalmazható. Hisz' itt olyan eszközöket, olyan technikát kell alkalmazni, amihez bizony több év tanulás és gyakorlat kell. 

Elképzelhetőnek tartja, hogy szükség esetén visszaállítják a kötelező sorkatonai szolgálatot is? 

Kizártnak tartom. Bármit is mondanak a szólamokban, Orbán Viktor teljes mértékig tisztában van azzal, hogy az egy népszerűtlen lépés lenne. És még egyszer hangsúlyozom, semmi értelme nem is lenne. Egy éves sorkatonai szolgálattal nem lehet azt a képzettséget megadni, ami ahhoz kell, hogy valaki érdemben tudja ezeket az új eszközöket használni. Lehet látni, hogy hirdetéseket adnak fel, hogy a majd beérkező páncélos eszközökre legyen jelentkező, aki majd ezeket üzemeltetheti. De, hát micsoda dolog az, hogy ezek az emberek nincsenek még meg, nincsenek kiképezve, és úgy veszik meg ezeket az eszközöket? Ott fognak majd állni ezek is, mint a rengeteg lélegeztetőgép, csak ezek majd a kaszárnyaudvaron? 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom