Szélhámos maláj milliárdossal üzletelt az Orbán-kormány

HírKlikk 2021. november 30. 20:40 2021. nov. 30. 20:40

Datuk Vinod Sekhar malajziai üzletember irodáit rendőrök és különböző más szervezetek kutatták át egy pénzmosási ügyben folyó vizsgálat kapcsán – közölte a malajziai sajtó, így a The Sun Daily című, angol nyelvű lap is. (Az ügy magyar vonatkozása, hogy a magyar kormány által 178 milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolt 6258 kínai lélegeztetőgép a Sekhar érdekeltségébe tartozó GR Technologies elnevezésű cégen át érkezett Magyarországra.)

Nem tudni, hogy ezen a malajziai üzletembernek mennyi haszna volt, de a híradások szerint nem sokkal később luxusjachtot és egy Bombardier magánrepülőgépet vásárolt. (Itthon az összesen vásárolt 16 ezer lélegeztetőgép jelentős részét raktárban őrzik, illetve a külügyminisztérium árulja, és elajándékozni is elkezdte a fölösleget – a szerk.) A Malaysia Now értesülései szerint a rajtaütésben részt vett a Nemzeti Pénzügyi Bűnözési Központ, a Malájziai Korrupció-ellenes Bizottság, a Bank Negra Malaysia és az adóhatóság. 

A házkutatás két héttel ezelőtt történt a Sekhar cégbirodalmát egyesítő Petra Csoport irodáiban, és több hónapig tartó vizsgálat előzte meg, amelyet pénzmosás és adócsalás vádjával folytattak. A vádban több százmillió ringgitről van szó. (1 euró = 4.78 maláj ringgit – a szerk.) Az 53 éves Vinod Sakhar édesapját a malajziai gumiipar modernizálójaként, őt magát pedig Malajzia egyik leggazdagabb embereként tartják számon. A legfelső bíróság 2005-ben csődbe mentnek nyilvánította, később azonban kiszabadult ebből a státusból.

A cikk részletesen kitért arra is, hogy a lap júniusban írt arról, hogy Sekharnak oroszlánrész jutott a különböző gyártóktól való magyar lélegeztetőgép-beszerzésekből, amelyekre dollár-milliárdokat költöttek, és amelyek nagy vihart váltottak ki Magyarországon. A magyar ellenzéki politikusok bírálták a beszerzést annak csekély átláthatósága miatt, valamint azért, mert a kormány feleslegesen sok ilyen berendezést vásárolt. Különösen azt bírálták, hogy a gépeket messze túl magas áron vásárolta a kormány, és az is kérdéseket vetett fel, hogy miért a külügyminisztérium bonyolította a beszerzéseket. 

Vinod Sekhar annak idején megerősítette, hogy elnyerte a szerződést, de azt állította, hogy minden teljesen jogszerű volt, és „normális jutalékot kapott”. A lap által Budapestről megszerzett dokumentumok azt mutatják, hogy Magyarország vállalta: 559.600.000 dollárt fizet Vinod Sekharnak. A Transparency International annak idején követelte, hogy Budapest közölje a szerződés részleteit, mert felmerült a gyanú, hogy Vinod Sakhar cége nem felelt meg az ügyben a malajziai átláthatósági előírásoknak. Azzal kapcsolatban is felmerültek kérdések, hogy Magyarország miért volt kész harmadik cégeknek kifizetni a Sekhar cége által felszámított jutalékot, és hogy vajon Magyarországon az üzlettel kapcsolatban volt-e megfelelő közbeszerzési eljárás – írta a maláj lap.      

Az ügyről idén augusztusban a Hírklikk is beszámolt, akkori cikkünk itt olvasható.