Szélsőséges Trump-hívő az amerikai képviselőház élén

Nagy Mariann 2023. október 27. 06:55 2023. okt. 27. 06:55

Az amerikai képviselőház többségét adó republikánusok Donald Trumpot elszántan támogató, szélsőségesen konzervatív elnököt választottak a testület élére. Az alig ismert Mike Johnson eddig nem játszott érdemi szerepet a törvényhozásban, így kérdéses, meg tud-e birkózni feladataival. Az 51 éves politikus az alkotmány szerint még az ország élére is kerülhet, ha az elnök és helyettese nem tudja ellátni feladatait.

Johnson megválasztását a republikánusok három hetes szomorújátéka előzte meg. A többség – a szélsőséges trumpisták indítványára – leváltotta a házelnököt, miután az (államérdekből) kiegyezett a Demokrata Párt képviselőivel, hogy ne bénuljon meg az ország költségvetése. 

Azután viszont három utódjelölt bukott el, míg végül megválasztották Johnsont. Az 51 éves politikus szélsőségesen konzervatív nézeteiről ismert, feleségével együtt nyomatékos hangadója szigorú evangelista (protestáns) egyházának. Annak szellemében támogatja a terhességmegszakítás és az egyneműek házasságának teljes eltiltását. A homoszexualitást „természetellenesnek és veszélyesnek” tartja, mondván: „ha ilyesmi lehetséges, akkor az emberek akár a háziállatukkal is egybekelhetnek”. (Az egyneműek házasságát engedélyező törvényt a ház mindkét pártjának egyetértésével fogadták el korábban). Johnson ellenez minden olyan jogszabályt is, amely a szexuális kisebbségek jogait rögzítené és eltiltaná ilyen témák oktatását az állami iskolákban.

Még fontosabb, hogy az új házelnök a most köz- és magánvádak sorában bíróság előtt álló, egyúttal újraválasztásáért küzdő Donald Trump régi, szilárd híve. Azok között volt, akik kezdettől támogatták a bukott elnököt, amikor az – csalásokra hivatkozva – nem volt hajlandó elismerni 2020-as választási vereségét. Jogászként tagja volt annak a csoportnak is, amely a felelősségre vonások elől próbálta menteni Trumpot és Johnson nem fogadta el a demokratapárti Joe Biden elnökségét. 

A „jobb híján” megválasztott házelnök, akinek nyolc éves kongresszusi pályafutása alatt nem volt komolyabb tisztsége, szerepe, rendkívül nehéz feladatok előtt áll. Miután első megnyilvánulásában hangoztatta, „Hitem szerint Isten rendelte el és engedte meg valamennyiünknek, hogy itt legyünk ebben a rendkívüli pillanatban”, törvényjavaslatot nyújtott be Izrael támogatásáról, amelyet a testület mindkét párt támogatásával, azonnal elfogadott. 

A házelnök feladata, hogy összehangolja a két kongresszusi párt törekvéseit, s így végre elfogadhassák az októberrel megkezdődött új költségvetési év számait. Johnson – akárcsak sok más republikánus – ellenzi, hogy Ukrajna további, nagyszabású katonai és gazdasági segélyt kapjon, amint azt Biden elnök (60 milliárd dollár értékben) javasolta. Ehelyett hazai célokra, így a mexikói határon a bevándorlók elleni fal tovább építésére használnák a forrásokat. A törvény szerint a költségvetést november 17-ig el kell fogadni. Johnson azt kívánja javasolni, hogy a határidőt hosszabbítsák meg januárig vagy áprilisig – nyílt kérdés, sikerül-e neki és főként: a szélsőségesek képviselőjeként képes lesz-e kompromisszumokat kimunkálnia az ellenzékkel a házban, ahol a republikánusoknak csak minimális többségük van. 

Megválasztása annyit bizonyosan jelent, hogy a Trump-párti szélsőségesek irányítják pártjukat, így Joe Biden elnöknek még nehezebb lesz megvalósítania elképzeléseit, még bizonytalanabbá válhat az amerikai külpolitika.