Szemfényvesztés volt a beígért havi 2,8 millió börtönmaszk

Föld S. Péter 2020. augusztus 4. 17:32 2020. aug. 4. 17:32

Havonta állítólag 2,8 millió maszkot képes előállítani az a Kínából beszerzett gyártósor, amelyet még április elején mutattak be a magyar lakosságnak. Orbán Viktor személyesen látogatott el a sátoraljaújhelyi büntetésvégrehajtási intézetbe (a továbbiakban az érthetőség kedvéért börtönt fogunk írni), ahol a börtönparancsnok arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy a fürkészek és portyázók által beszerzett berendezés segítségével, havonta 2,8 millió maszkot képesek a nemzet felemelkedésének szolgálatába állítani.

Nagy volt az öröm, hiszen a vírusjárvány kezdetekor úgy kellett minden maszk az országnak, mint egy falat kenyér. Csakhogy mostanra az is kiderült, hogy nincs ok ekkora örömre. Nem magától derült ki, hanem mint már oly sokszor, ezúttal is Hadházy Ákos független képviselő közbenjárására volt szükség. Ha ő nincs, a magyar közvélemény még mindig azt gondolja, hogy a sátoraljaújhelyi börtönben vígan gyártják a maszkokat, havonta 2.8 millióval elégítik ki az igényeket, sőt, talán még exportra is jut belőlük. És persze a független sajtó is kellett hozzá, amelyik a közmédia helyett megírja, amit Hadházy Ákos megtudott. Jelesül azt, hogy szó sincs havi 2,8 millió maszk legyártásáról. Hadházy képviselő írásbeli kérdésére ugyanis a büntetésvégrehajtás azt válaszolta, hogy május 25. és július 17. között 869 340 maszkot gyártottak az Orbán Viktor jelenlétével hitelesített gyártósoron. Ami persze tekintélyes mennyiség, de messze elmarad attól a számtól, amelyet a miniszterelnök sátoraljaújhelyi látogatásakor nagy csinnadratta közepette belengettek.

Mindazonáltal nem kell feltétlenül elégedetlennek lennünk. Egy ismert dakota mondás szerint ugyanis, „ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot sem érdemli.”

Ehhez tartsuk magunkat, a brüsszeli bürokratáknak pedig innen üzenjük, hogy nem leszünk gyarmat.