Szennyezett orosz olaj okoz galibát nálunk is

NVZS 2019. május 1. 06:55 2019. máj. 1. 06:55

„Nincs ok pánikra, legfeljebb a Transznyeftnek” – közölte portálunk megkeresésére Holoda Attila energiaügyi szakértő arra a hírre, hogy részlegesen felszabadították idehaza a kőolaj biztonsági készletet, miután a MOL leállította a Barátság kőolajvezetéken érkező kőolaj importját, annak szennyezettsége miatt. Hiány sem lesz, és az árak sem emelkednek – tette hozzá. Egy hét alatt rendeződhet a dolog.

Április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek a Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben – közölte Nyikolaj Tokarev, az orosz Transznyefty elnöke. A cső északon Fehéroroszországon át Lengyelország és Németország, délen pedig Ukrajnán át Magyarország, Szlovákia és Csehország felé halad. A MOL múlt pénteken döntött az átvétel leállításáról, s erre reakcióként Palkovics László, az energiapolitikáért felelős innovációs miniszter ma felszabadította a kőolaj biztonsági készlet egy részét, lehetővé téve ezzel 400 ezer tonna nyersolaj elérését a MOL számára.

„Legalább húsz éve nem volt ilyen eset, ez nagyon nagy presztízsveszteség a Transznyeft számára, különösen azért, mert a szennyezett olaj elérte az európai fogyasztókat is” – szögezte le Holoda Attila, aki szerint legfeljebb egy hétig tarthat a leállás, addig ugyanis kitakarítják a vezetékből a szennyeződést és magát a vezetéket is.

Magyarországon a fogyasztók nem is fogják megérezni a leállást – fejtette ki, emlékeztetve arra, hogy éppen arra van a 120 napra elegendő biztonsági készlet, amiből – ahogy most is történt, miniszteri engedéllyel – lehet ilyenkor felszabadítani mennyiségeket. Utána a felhasznált mennyiséget vissza fogják tölteni. A készletben vélhetően a mainál alacsonyabb áron beszerzett nyersolaj és üzemanyag is van, azaz áremelésre sem kell a fogyasztóknak számítaniuk. „Igaz, árcsökkenésre sem, hiszen a tárolást is meg kell valakivel fizettetni” – tette hozzá, némileg tán ironikusan a szakember.

Palkovics – ahogy az MTI tudósítása szerint Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján hangoztatta: az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyarországi kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása. Most ugyan a biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százalékát felszabadították, de ez csak a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb, mint 30 százaléka. Az alternatív ellátás biztosítása érdekében a Mol-csoport igyekszik fokozni az Adria-vezetéken keresztüli beszállításokat, de emellett a százhalombattai finomító ellátása érdekében szükségessé vált a biztonsági kőolajkészletek felszabadítása.

Közben megszólalt Vlagyimir Putyin is a nemzetközi botrányt kavaró, súlyos szennyeződése ügyében, mondandóját a Transznyeft nem igen teheti ki az ablakba. „Nem elegendő az önellenőrzés. Ez az jelenti, hogy le kell cserélni a rendszert” – mondta, követelve a nemzetközi csővezetékbe kerülő olaj minőségellenőrzési rendszerének korrekcióját.

Putyin azt hangoztatta, hogy a történtek nagyon komoly gazdasági, anyagi és imázsbeli kárt okoztak Oroszországnak.

A szennyeződést egyébként egy Szamara megyei magáncég okozta, amely kisebb kitermelők olaját gyűjti össze és amely a műszaki előírások megsértésével, a megkövetelt előkészítést szándékosan elmulasztva szállította le az árut. A „csalásra” vonatkozó adatokat a Transznyefty továbbította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak – írta az MTI.