Szent-Iványi István: a populistákra az jellemző, hogy egymást sem szeretik

Millei Ilona 2021. március 31. 18:00 2021. márc. 31. 18:00

Csütörtökön Budapestre látogat Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője. A jobboldali politikusokat Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja. A találkozó napirendjén a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a Liga, valamint a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség ügye szerepel. Hogy mire juthatnak, arról Szent-Iványi Istvánt kérdeztük. Az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértője szerint a találkozótól legfeljebb egy proklamáció várható, amiben elmondják, hogy milyen értékekkel rendelkező új jobboldalt szeretnének kialakítani. Annak a realitása, hogy egy ilyen új csoport most létrejön, elég valószínűtlen. Egyelőre még senki nem jelezte egyértelműen, hogy csatlakozni akar egy ilyen társuláshoz, mindenki jól érzi magát a saját csoportjában.

Ön szerint mire juthat ez a három párt a találkozón?

Ők azt szeretnék, ha egy közös közleményt, de legalább egy deklarációt adnának ki, amiben elkötelezik magukat az együttműködés iránt. Ezt a tervüket már el is árulták. Hogy ezen túl mire tudnak jutni, azt nem tudni, hiszen Salvini már előre kijelentette – amiben reménykedhettek Orbánék –, hogy egyelőre semmilyen közös politikai csoport létrehozásáról nincs szó. Vagyis Salvini elzárkózott ettől, és én úgy tudom, hogy a Liga is, a PiS is azt szeretné, ha ő tudná egyesíteni a jobboldalt, azaz az ő csoportjukba olvadna bele a másik csapat. A kettő összeolvadásának viszont nagyon komoly nehézségei vannak, mert ezek a pártok igazán egymással sincsenek jóban. Például az AfD, a német szélsőséges párt, és a PiS, a lengyel szélsőséges párt között óriási feszültségek vannak, nagyon nem szeretik egymást. Elég nehéz egy nagy populista tömböt összehozni. A populistákra az jellemző, hogy egymást sem szeretik. 

Az, amit Salvini mondott, hogy ő maga hamarosan európai körútra indul, hogy kontinens-szerte az említett témákról tárgyaljon a lehetséges szövetségesekkel, azt jelenti, az olaszok nem adják magukat olcsón, először másutt is keresik a „boldogulást”?

Kereshet még partnereket, de a következő a helyzet: annak, hogy egyáltalán létre lehessen hozni ilyen csoportot, igazán csak az év végén van értelme. Az Európai Parlament úgy működik, hogy a ciklus felénél az összes pozíciót az akkori erőviszonyok alapján újra elosztják. Addig viszont nem. Ez történt most a Fidesszel is, megfosztották az összes bizottsági tisztségétől és tagságától, mert kilépett a Néppártból, és nem kap semmit, amíg az év végén az újra osztás nem következik be. Ez pedig az öt éves ciklus felénél, az év végén lesz. Akkor érdemes új frakciót alapítani, mert akkor új pozíciókat lehet szerezni. Ha most alakul egy új frakció a régi pártokból, akkor elvesztik a régi pozícióikat, és nem kapnak helyettük újat. Ez nem éri meg senkinek. A Fidesz a kilépéssel nem járt igazán jól, mert háromnegyed éven át gyakorlatilag a semmiben, légüres térben van. A tagjai elvesztették a bizottsági helyeket, alelnöki, raportőri tisztségeiket. Mindent buktak, és év végéig nem is kaphatják vissza. Igazából annak a realitása, hogy egy új csoport létrejön, elég képlékeny, mert ehhez az kell, hogy hét országból 28 képviselője legyen. A 28 képviselő önmagában nem lenne probléma, hiszen a Fidesznek, a PiS-nek és a Ligának bőven van annyi, de még négy országból kell szerezni híveket, új csatlakozókat, és az nem olyan egyszerű. Egyelőre még senki nem jelezte egyértelműen, hogy csatlakozni akar, mindenki jól is érzi magát a saját csoportjában. Én nem hiszem tehát, hogy ebből a tervből rövid távon lesz valami, de mindenesetre egy proklamáció várható, amiben ők elmondják, hogy egy új jobboldalt szeretnének kialakítani, és azt milyen értékek alapján képzelik el. Ahogy azt az előzetes információk alapján hallani lehetett, a migrációellenesség áll a nyilatkozat középpontjában, a tradicionális  keresztény értékek, a családi értékek. Na most már van egy sor kérdés, amiben a három alappárt között is van ellentét, például Kaczynskiék pártja erősen orosz-ellenes, Salvini nem, és Orbán sem. Itt sok-sok feszültségpont van, amit át kell hidalni, hogy ez egy működőképes dolog legyen.

A lengyelek is gyanúsan hallgatnak ebben az ügyben. Ők inkább biztonságos távolságot fognak tartani az EU és a jobboldali orbánista törekvések között?

A lengyelek most egy olyan csoportban vannak, a Konzervatívok és Reformerek csoportjában, ahol ők a legerősebbek, a meghatározók. Ők nem akarnak betársulni egy olyan bizonytalan csapatba, ahol  Salvini és pártja lenne a vezető és meghatározó. Ez már eldőlt akkor, amikor Salvini Varsóba látogatva fölajánlotta a Róma-Varsó tengelyt, akkor azt elutasították a lengyelek. Egyáltalán a tengely kifejezés számukra egész mást jelent, mint az olaszoknak. Az olasz szélsőjobboldal a II. világháborúban létrejött Róma-Berlin tengelyre szívesen emlékezik, a lengyelekben azonban ez történelmileg teljesen más érzéseket kelt. Más emlékeik vannak a tengely kifejezés kapcsán is.

Ennek az új struktúrának, új frakciónak a létrehozása, amit Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt beharangozott, és amiről Novák Katalin azt mondta, hogy most nem időszerű a létrehozása, ez egyedül a Fidesz törekvése?

Szerintem nagyon fontos nekik, mert most ők vannak a legrosszabb helyzetben. A többiek megvannak a saját posztjukon, a saját pártcsaládjukban. A Fidesz egyelőre ég és föld között lebeg, mint Mohamed koporsója. Ők gyakorlatilag mindent elvesztettek azzal, hogy kiléptek, nekik nagyon fontos. Persze, Orbán szeretne egy erős jobboldali tömböt kovácsolni Európában, mert azt érzékeli, hogy most nincs könnyű helyzetben, nő a nyomás rajta Európából is, Amerikából is. Ő nagyon szeretné, ha lennének megbízható szövetségesei, de egyelőre ez még nem olyan egyszerű dolog. Még a lengyelekre sem számíthat teljes mértékben, mert ott is vannak olyan pontok, mint a lengyelek orosz-ellenessége, a feszült ukrán-magyar kapcsolatok, stb., ahol nagyon eltérnek az álláspontok.

Végül is kinek az érdeke egy ilyen jobboldali csoportosulás létrehozása?

Most, rövid távon leginkább a Fidesznek. Természetesen a radikális jobboldalnak is nagy érdeke lenne, ha képes lenne egyesülni, mert ők arról ábrándoznak, hogy Európai Parlament második, legfeljebb harmadik legnagyobb pártcsoportja lennének, tehát megkerülhetetlen szereplővé válhatnának, ha egyesíteni tudnák a Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportot és az Identitás és Demokrácia csoportot. Szerintem nem lehet egyesíteni őket, mert jelentős ellentétek vannak az egyes pártok között.

Vagyis év végéig biztos a partszélen marad a Fidesz. És utána?

Ez nagyon valószínű, de a politikában semmi sem száz százalékig biztos. Egyelőre úgy tűnik, hogy a partszélen marad, és nem látszik, hogy bárki szeretne sietve csatlakozni egy új  csoporthoz. Év végén lehet, hogy ez bekövetkezik, de addig semmi jele annak, hogy az Európai Parlamentben valamiféle új csoport létrejönne. Mindenki abban érdekelt, hogy megtartsa az eddig kivívott helyét és  pozícióját.