Szent-Iványi István: nacionalista pártok internacionáléja alakul?

HírKlikk 2024. július 6. 07:30 2024. júl. 6. 07:30

​​​​​​​Orbán „putyini patrióta szövetsége” csak a B terv, ő az európai konzervatívokhoz akart bekerülni, onnan akarta megszervezni bomlasztó tevékenységét az unióban, de Giorgia Meloni egyértelműen ajtót mutatott neki. Mivel ez nem jött be, szélsőjobbos, szalonképtelen barátaival megpróbálja megalakítani az Identitás és Demokrácia (ID) 2.0-át. Ez a csoport eddig is a „páriák és kirekesztettek” gyűjtőhelye volt, most egy új színfoltként kíván fellépni és újjá szerveződni – értékelte Orbán unió elleni új felforgató terveit a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Szent-Iványi István. 

A külpolitikai szakértő szerint az „új frakció” Putyin „patrióta szövetsége” lesz. Az bizonyos, hogy ha létre is jön, nem lehet egy „nacionalisták internacionáléja”. Szent-Iványi úgy gondolja, ez nem reális forgatókönyv, nem lesz egység, együttműködés, mert az érdekek egymást keresztezik. Ha mindenkinek a saját nemzete a legfontosabb, azzal teljesen szembemegy az uniós elvekkel. Az unióban a közös cél érdekében mindenki kompromisszumokat köt és lemond szűk körű érdekeiről, hogy együtt erősebbek legyenek. Nem várható, hogy ha Le Pen ki is lép az Identitásból, csatlakozna Orbánék új szövetségéhez, inkább beül majd a szalonképesebb konzervatívok közé. Az ID Orbánékkal már egyfajta stigma lesz, szélsőséges nácikkal és félfasisztákkal, ahonnan Le Pen menekül a közép felé. 

Az Európai Néppárt a legnagyobb erő Európában, ott van a német CDU, ami jövőre feltehetően megnyeri a választásokat. Az EU nehéz helyzetben van, a két húzóerő, a németek és franciák éppen gyengélkednek és a saját gondjaikkal vannak elfoglalva, pedig nagy szükség lenne rájuk a jobboldallal szemben. Érdemes szót ejteni Manfred Weberről, a Néppárt elnökéről, akit Orbán és csapata hungarofóbnak tart, jóllehet Weber többször kijelentette: a magyar kormányt és politikáját utasítja el, ami nem egyenlő a hungarofóbiával. 

Az amerikai választásokkal kapcsolatban Szent-Iványi azt mondta: a demokraták egyetlen esélye, ha Biden visszalép, de kényszeríteni nem lehet. Közvetlen környezete, családja maradásra biztatja, de egyre többen szeretnék, ha lemondana a jelöltségről. Utódjelöltben nincs hiány, számtalan tehetséges kormányzó áll készen és megfigyelők szerint még az egyébként nem túl népszerű alelnöke, Kamala Harris is jobb lenne.

A külpolitikai szakértő szerint ilyen még soha nem volt Amerikában, hogy két rossz között kelljen választani. Mindkét jelölt nagyon megosztó személyiség és Trumpot is sokkal kevesebben támogatnák, ha nem Biden állna szemben. Két öreg verseng, de kettejük közül Trump – kora ellenére – életerős benyomást kell.

A tévévitában Biden csúnyán alul maradt, nem az érvekben, hanem a megjelenésben, amit sugárzott magáról. A számtalan bírósági eljárás nem rontja Trump esélyeit, hatalmas jogi gépezetek dolgoznak mindkét oldalon. 

Ami az orosz-ukrán háborút illeti, Putyin béketerve teljesen irreális, távol van a valóságtól. Mind a négy elfoglalt megyére igényt tart és arra, hogy Ukrajnát ne vegyék fel a NATO-ba. Putyin semmilyen engedményre nem hajlandó, ami területet már megszerzett, azt nem adná vissza.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom