Szent-Iványi István: Orbánnak a szélsőjobboldalon is megtépázódott a presztízse

Millei Ilona 2024. június 10. 14:15 2024. jún. 10. 14:15

Bár a szavazás után a miniszterelnök győzelemről beszélt, az eddigi 13 helyett csak 11 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, vagyis 2 mandátumot veszített. Szent-Iványi István szerint tehát nem jött be Orbán Viktor ígérete, hogy még nagyobb győzelmet fognak aratni, mint legutóbb. A külpolitikai szakértő szerint ilyen értelemben megtépázódott a presztízse még a szélsőjobboldalon is, de ennek ellenére sem hiszi, hogy a kormányfő bármit változtatna a magyar külpolitikán.

Lát-e hajlandóságot, hogy Orbán Viktor változtasson bármit is a külpolitikán? 

Nem gondolom, miért változtatna. Igaz, ha valóban be akar kerülni az ECR-be, az Európai Konzervatívok és Reformisták közé, akkor egyértelmű, hogy változtatnia kell. Hogy most ezt megteszi-e, azt nem tudom megjósolni, nem látok a fejébe. Talán felismerte, hogy az a helyzet, amelyben az EP-képviselői vannak, vagyis teljesen partvonalon kívül, az semmire nem jó. A Fidesznek be kellene kerülnie valamelyik frakcióba. A legszélsőségesebbekhez bekerülhetne gond nélkül, de az neki további presztízsveszteség, és még inkább a pária létet jelentené. Szerintem ő az Európai Konzervatívok és Reformisták közé, Giorgia Melonihoz szeretne bekerülni, ott viszont erős feltétel az, hogy – legalábbis szavakban, és a felszínen – változtatni kell az Ukrajnához való hozzáálláson. Ennyiben változhat, de más nagy változási lehetőséget nem látok. 

Van jelentősége annak, hogy az eddigi 13 EP-képviselő helyett a választások után a Fidesznek csak 11 lett? 

Valamennyi van, mert a politikában mindig nagyon számít, hogy ki mögött mennyi képviselő, mennyi szavazat és milyen erő áll. Orbán nagyon szerette volna, ha annyi mandátumot kapnak, mint amennyi volt, még mondott is olyat, hogy még nagyobb győzelmet fognak aratni, mint legutóbb, és ez azért nem jött be. Ilyen értelemben megtépázódott a presztízse még szélsőjobboldalon is, már ott sem számít olyan nagyon nagynak. Meloninak több mint 20 képviselője van, Marine Le Penéknek szintén több mint 20, és több mint Meloninak, vagyis a szélsőjobboldalon a Fidesz nem olyan meghatározóan nagy csoportosulás. Nagyjából a román szélsőségesekkel azonos, de ők meg azzal kampányoltak, hogy ki a magyarokkal Erdélyből, tehát nem biztos, hogy ebbe az irányba akarna menni. Ráadásul az, hogy most – legalábbis potenciálisan – egy olyan ellenfél tűnt fel, aki 2026-ban veszélyes lehet számára, az még tovább gyengíti Orbán nemzetközi presztízsét. Külföldön idáig úgy tekintettek rá, hogy Magyarországon nincs alternatívája, a többi ellenzéki párt soha nem fogja legyőzni őt. Ez volt az általános meggyőződés. Azt nem tudjuk még, hogy Magyar Péter és a Tisza Párt le tudja-e győzni, ez még messze nem dőlt el, de legalább már van egy olyan párt, amelyik látótávolságban van tőle. Nem olyan radikális a különbség, hogy az egyiknek van 2 képviselője, a másiknak meg 13, hanem a Tisza Pártnak 7, Orbánnak meg 11. Ez már nem olyan nagy távolság, oda a legyőzhetetlenség mítosza. Jobb lett volna persze, ha csak 10 képviselője marad, ilyen szempontból szerencsés lett volna, ha a Momentum be tud kerülni, hogy a liberálisoknál legyen magyar. Ha a Fidesznek 10 képviselője lenne, akkor az azt jelentené, hogy a többséget sem szerezte meg. 

Mit gondol arról, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd listájáról két képviselő jut majd ki Strasbourgba és Brüsszelbe? 

Nyilvánvaló, hogy ők is meggyengültek. A DK-nak egyedül négy mandátuma volt, ez azért nekik nem egy győzelem. De legalább a színen maradtak, mert a régi ellenzékből másnak ez sem sikerült. Ezt valóban nem lehet sikerként elkönyvelni, de azt nagyon önkritikusan már hétfőre virradó éjszaka elismerte Dobrev Klára, hogy „csalódottak vagyunk”. Nyilván nem erre számítottak.  

Az, hogy a Mi Hazánk szerzett egy mandátumot, mit jelent? 

Ők jelezték, hogy az AfD-vel (Alternatíva Németországért), szeretnének koalícióra lépni, sok sikert kívánok hozzá. Ez a legszélsőségesebb pártok csoportosulása lesz, ha az AfD egyáltalán létre tud hozni úgy egy csoportot, miután kizárták a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból az Európai Parlamentben. Ezért ő most azon ügyködik, hogy össze tudjon hozni valamilyen csoportot, neki úgy kell a Mi Hazánk, mint egy falat kenyér. A Mi Hazánk pedig örül, hogy végre hajlandók valahová befogadni. Azt kell látni, hogy a Meloninak azért van súlya, és most udvarolnak is neki, Ursula von der Leyen is, és könnyen lehet, hogy az ECR, az Európai Konzervatívok és Reformisták a Centrumhoz fog közeledni. Azért abban benne van Meloni mellett a cseh miniszterelnök, Petr Fiala, valamint Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök, s ennek a frakciónak azért még van valami szava európai ügyekben. Ezzel szemben az AfD-s csoportnak semmi. Nekik nem lesz ott komoly szerepük. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom