Szeptember elejéig látható a Pogány Madonna Tihanyban

Márkus 2018. augusztus 17. 07:32 2018. aug. 17. 07:32

Szeptember elejéig látható a Pogány Madonna a Tihanyi Bencés Apátság múzeumában.

A Tihanyi Bencés Apátság rövid közleményben figyelmeztet arra, hogy szeptember elejéig lesz látható filmbéli eredeti helyén, az apátság múzeumában a Pogány Madonna.

Az apátság közleménye szerint a Pogány Madonna arra emlékeztet bennünket, hogy Bujtor István - a Budapesti Piarista Gimnázium egykori diákja - akkor forgatott egyházi szereplőkkel filmet a tihanyi apátságban, amikor azt elkobozták a bencés rendtől, és az épület falán tábla hirdette, hogy "egykori bencés apátság".

A Pogány Madonna 1981. május 28-án bemutatott egész estés, a Balaton partján játszódó krimi-akció-vígjáték, melynek főszereplője Bujtor István (Ötvös Csöpi) és Kern András (Kardos doktor). A szocialista Piedone története óriási sikert aratott, hasonlóan az utána forgatott részekhez.

A Pogány Madonna kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek. Harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, s később Bujtor István özvegyének ajándékozta. Jelenleg Bujtor fiának, Balázsnak a tulajdonában van a szobor, neki köszönhető, hogy a nagyközönség is láthatja.