Szerbia esetében nem lehetett sumákolni

vazsu 2020. július 3. 20:22 2020. júl. 3. 20:22

„Ez semmi másról nem szól, mint a belpolitikáról: üzenet a magyaroknak, hogy mi védjük a határokat, mert számunkra a magyar emberek egészsége a legfontosabb” – reagált az újabb orbáni „különutas” intézkedésre Szent-Iványi István.

A külpolitikai szakértő színtiszta propagandának tartja, hogy ebben a kérdésben is szembemegyünk az EU-val, hiszen ha egy harmadik országbeli állampolgár egyszer bejut a schengeni övezetbe, akkor hozzánk ellenőrzés nélkül beléphet. Szerbiával azért is kellett kivételt tenni, mert az külső határ, ott nem lehet sumákolni, uniós kötelezettség a szigorú ellenőrzés.

„Nem kell komolyan venni Orbán Viktor bejelentését, hiszen egyetlen célja a propaganda, az, hogy látványosan demonstrálja: ő és a kormánya számára a magyar emberek egészsége a legfontosabb” – mondta portálunknak Szent-Iványi István. Az előzmény: Orbán Viktor a Facebook oldalán elhelyezett videóüzenetben tudatta a magyar néppel, hogy az operatív törzs ülésén megvitatták az EU kérését, hogy nyissuk meg a határainkat 14 nem EU-ország előtt, de „Szerbia kivételével ezt nem tudjuk teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészségéhez fűződő érdekével”. Ugyanakkor visszaállították a járvány csúcspontján is alkalmazott korridort, amit a nem-uniós és nem-szerb állampolgárokon kívül, mindenkinek használnia kell; aki átutazik az országon, annak tilos azt elhagynia. Emellett – mondta a kormányfő – szigorú határellenőrzést tartanak fenn. 

Szerbia a nagy kivétel – de miért?

Szent-Iványi István mondandója érthető megvilágításba helyezi, hogy miért is kellett deklarálni a szerb állampolgárokat érintő kivételezést akkor, amikor Szerbiában nagyon rossz, és egyre romlik a járványhelyzet. 

Ma reggelig összesen 15 195 fertőzöttet tart nyilván a John Hopkins Egyetem számlálója, eddig 287 halt meg a koronavírus-járvány következtében, ráadásul folyamatosan nő a napi új esetek száma. Nálunk összesen 4172 a nyilvántartott COVID-fertőzöttek száma, igaz, a halálos áldozatoké magasabb, mint a szomszédunknál, 588.

„Szerbia Orbán számára nagyon fontos, Aleksandar Vučić-csal nagyon szoros a kapcsolata, az idén az első félévben háromszor is találkoztak már” – emlékeztetett Szent-Iványi. A szerbeket ezért hagyná jönni, de miután Szerbia az EU külső határa, ott komoly határellenőrzést kell fenntartani, s nem lehet „sunyiban beengedni” őket. 

A többi 14 unión kívüli ország – az uniós ajánlással szemben Magyarország által be nem engedett – állampolgára pedig ha akar simán be tud jutni Magyarországra, kivéve, ha repülővel érkezne. Ugyanis a schengeni – például a magyar-osztrák vagy a magyar-szlovák – határon senki nem fogja már megállítani – mutatott rá a külpolitikai szakértő

Az EU ajánlása

Az Európai Unió Tanácsa június 30-án kibocsátott ajánlása szerint 14 ország (+ Kína, ha garantálja a kölcsönösséget) vonatkozásában el kell kezdeni feloldani a nem alapvető célú utazásra vonatkozó korlátozásokat. Ezek a következő országok: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay. Más országok polgárai csak akkor léphetnek be az EU területére, ha uniós állampolgár közeli hozzátartozója, állandó lakhelye van egy uniós állam területén, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban (egészségügy, kutatás-fejlesztés) dolgozik.