Szerbia kisegítette Boszniát ötezer adag vakcinával

HírKlikk 2021. március 2. 17:20 2021. márc. 2. 17:20

Ötezer adag AstraZeneca oltóanyagot ajándékozott Szerbia kedden Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak, így már ott is megkezdődhet az immunizáció.

Bosznia többségében szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban már korábban megkezdődött az oltási kampány, Banja Luka ugyanis engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát, míg a Bosznia-hercegovinai Föderáció inkább a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül akar oltóanyaghoz jutni.

A Bosznia-hercegovinai Föderáció 1,2 millió adag oltóanyagot rendelt a COVAX programon keresztül, valamint további 900 ezer adagot igényelt az Európai Uniótól, de még nem került sorra az elosztásnál.

Szerbia korábban a boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi dolgozói számára ötezer adag Szputnyik V vakcinát tett félre, az oltásukat pedig Szerbiában szervezte meg. Belgrád korábban Montenegrónak és Észak-Macedóniának is ajándékozott oltóanyagot.

Kedden Szarajevóban Aleksandar Vucic szerb elnök személyesen adta át az ötezer adag AstraZeneca oltást a boszniai háromtagú államelnökség tagjainak. Mint mondta, országa barátként és jó szomszédként lép fel, amikor vakcinát ajándékoz Bosznia-Hercegovinának.

Sefik Dzaferovic, a háromtagú államelnökség bosnyák tagja a helyszínen azt mondta: „amikor a világszintű vakcinabeszerzési mechanizmusok felmondták a szolgálatot, akkor Aleksandar Vucic ajánlatott tett, mi pedig elfogadtuk”.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Bosznia-Hercegovinában már elérte a 133 088-at, a járvány halálos áldozatainak száma pedig az 5238-at.

Forrás: MTI